Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Uměleckohistorická muzeologie (UHV / P0015)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu UHV / P0015 - Uměleckohistorická muzeologie, Filozoficko-přírodovědecká fakulta, Slezská univerzita v Opavě (SU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Seminář bude veden v těchto obsahových celcích:1. kulturněhistorické předpoklady vzniku "akademických" a "aplikovaných" dějin umění (dějin umění na univerzitách a v muzejních a galerijních institucích).2. základní koncepce dějin umění (od vídeňské školy dějin umění až k současným sociologizujícím a jiným (postmoderním přístupům)3. základy práce historika umění v muzeu/galerii - otázky určení autorství, atribuce, námětu, ikonografického určení, materiálu, techniky, stylového zařazení a datace a různé možné interpretace a přístupy k uměleckému dílu a s tímto spojená odborná terminologie4. Základní možnosti a koncepce prezentace uměleckých děl, historický exkurz od Kunstkomor až po virtuální muzea, limity a možnosti stálých expozic5. Výrazové prostředky malířství a sochařství, základy formálně-analytického popisu malířského, sochařského nebo grafického díla a díla z oblasti uměleckého řemesla (keramika, porcelán, sklo, zlatnictví aj.) a praktická cvičení na konkrétních příkladech6. Základní znalosti (dějiny, značky, produkce, odborná literatura) z oblasti keramiky (habánská, proskovká, delfská fajáns), porcelánu (Míšeň, Vídeň, vybrané porcelánové manufaktury na našem území), zlatnictví (opavští zlatníci), skla aj.

Získané způsobilosti

Schopnost vyrovnat se s požadavky, které na pracovníka muzeí klade uměleckohistorický materiál.

Literatura

Ladislav Kesner. Expozice jako prostor aktivního vnímání. Teoretická východiska, strategie realizace. Bulletin Moravské galerie v Brně, 58/59, 2002/2003, s. 92-107. Jiří Kroupa. Historik umění v galerii. Několik poznámek k aktuálnímu tématu. Bulletin Moravské galerie v Brně, 54, 1998, s. 12-22. Jiří Kroupa. Chvála "ciceronství". Bulletin Moravské galerie v Brně, 52, 1996, s. 95-97. Ladislav Kesner. Muzeum umění v digitální době. Vnímání obrazů a prožitek umění v soudobé společnosti. Praha 2000. Jiří Kroupa. Od uměleckého díla k sociologii vidění. Bulletin Moravské galerie v Brně, 56, 2000, s. 37-50. Jiří Kroupa. Školy dějin umění. Metodologie dějin umění I. Skripta FFMU Brno 1996 (příslušné kapitoly o renesanci a baroku).

Požadavky

Aktivní účast na semináři, úspěšné absolvování testu ze základních znalostí z oblasti volného a užitého umění, základních předpokladů z dějin umění a dějin kultury a s tím spojené odborné terminologie, vypracování seminární práce (zpracování vybraného malířského, sochařského nebo grafického uměleckého díla nebo uměleckořemeslného díla, případně souboru těchto děl, formou odborného katalogového hesla)

Garant

PhDr. Ing. Jaromír OLŠOVSKÝ, Ph.D.

Vyučující

PhDr. Ing. Jaromír OLŠOVSKÝ, Ph.D.