Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Historiografie dějin umění (UHV / T0021)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu UHV / T0021 - Historiografie dějin umění, Filozoficko-přírodovědecká fakulta, Slezská univerzita v Opavě (SU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Zájem o umění v antice - Pausanias, Plinius Secundus, Vitruvius,2. Středověk a umění - memorabilia, topografie, úcta ke světcům, opat Suger, receptáře a technologická literatura3. Zájem o umělcovu osobnost v renezanci; Michelangelo a jeho obdivovatelé4. Paragone - spory o umění v renezanci a baroku5. Proměna diskursu dějin umění od pozdní renezance a v baroku6. Osvícenské dějepisectví a umění - teorie, filozofie, estetika7. Od Johanna Joachima Wimnckelmanna po Georga Wilhelma Friedricha Hegela, berlínská škola dějepisu umění.8. Situace v německém dějepise umění v 2. polovině 19. a na počátku 20. století.9. Vídeňská škola dějepisu umění, vztah vídeňské školy a českých zemí10. Dějepis umění v Evropě po první světové válce - témata, osobnosti, metodické proměny11. Český dějepis umění od 1918 do 50. let 20. století - od vídeňské školy k marxismu12. Situace v dějepise umění od 50./60. let 20. století - přehled názorů, osobností, témat, metodických postupů.

Literatura

Winceklmann, J. J. Dějiny umění starověku - Stati. Praha 1986. Přeložil a úvodní studii napsal J. Stromšík. Perniola, M. Estetika 20. století. Praha 2000. Horová, A. (ed.). Kapitoly z českého dějepisu umění I.-II. Praha 1984. Belting, H. Konec dějin umění. Praha 2000. Perniola, M. Nová encyklopedie českého výtvarného umění. Praha 1995. Kramář, V. O obrazech a galeriích. Praha 1983. Kroupa, J. Školy dějin umění. Metodologie dějin umění I. Brno 1996. Kudělka, Z. - Samek, B. (eds.). Václav Richter - Umění a svět. Praha 2001.

Požadavky

Úspěšné absolvování zkoušky.

Garant

Doc. PhDr. Pavel ŠOPÁK, Ph.D.

Vyučující

Doc. PhDr. Pavel ŠOPÁK, Ph.D.