Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Úvod do logiky (UI / AI210)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu UI / AI210 - Úvod do logiky, Filozoficko-přírodovědecká fakulta, Slezská univerzita v Opavě (SU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

- Úvod do logiky, symbolický jazyk, speciální a logické symboly.- Výroková logika. Jazyk výrokové logiky (abeceda a gramatika). Definice spojek výrokové logiky převod z přirozeného jazyka do symbolického jazyka výrokové logiky. Sémantika výrokové logiky: pravdivostní ohodnocení, tautologie, kontradikce, splnitelnost; výrokově logické vyplývání; sémantické metody výrokové logiky, rozhodnutelnost problému logické pravdivosti. Úplný systém spojek výrokové logiky: věta o reprezentaci; normální formy formulí výrokové logiky; věty o funkční úplnosti; logické důsledky množiny formulí.- Predikátová logika prvního řádu. Správné úsudky, které nelze analyzovat na základě výrokové logiky. Jazyk predikátové logiky 1. řádu. Volné a vázané proměnné, substituovatelnost termů za proměnné. Sémantika predikátové logiky 1. řádu. Převod z přirozeného jazyka do symbolického jazyka predikátové logiky. Splnitelnost formulí, logická pravdivost, kontradikce. Logické vyplývání. Tautologie predikátové logiky 1. řádu. Tradiční Aristotelova logika.

Získané způsobilosti

Teoretické porozumění tématům obsahového vymezení předmětu. Praktické dovednosti při práci s jednotlivými tématy.

Literatura

Sochor, A. Klasická matematická logika. Praha, Univerzita Karlova, 2001. Gahér, F. Logické hádanky a paradoxy. Bratislava, IRIS, 1997. Lukasová, A.:. Logické základy umělé inteligence I. Ostrava, 1999. Štěpán, J. Logika a logické systémy. Olomouc, Votobia, 1992. Švejdar, V. Logika: neúplnost, složitost a nutnost. Praha, Academia, 2002. Gahér, F. Logika pro každého. Bratislava, IRIS, 1998. Štěpánek, P. Matematická logika. Prraha, Univerzita Karlova, 2000. Manna, Z. Matematická teorie programů. Praha, SNTL, 1981. http://www.cuni.cz/ jirkup/logika/logika2.ps

Požadavky

Zápočet: Studenti denního studia píšou na cvičení dva zápočtové testy - 20 bodů každý. Zkouška: Celkem za zkoušku může student získat 60 bodů. Pro úspěšné absolvování studenti potřebují získat 30 bodů. Známka pro prezenční studium je určena součtem bodů za zkoušku a z testů, které student psal v průběhu semestru ve cvičení. Známka pro kombinované studium se určí z bodů získaných ze zkouškového testu.

Garant

RNDr. Luděk CIENCIALA, Ph.D.

Vyučující

RNDr. Luděk CIENCIALA, Ph.D.Mgr. Marek MENŠÍK, Ph.D.