Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Praktikum z operačních systémů (UI / AI215)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu UI / AI215 - Praktikum z operačních systémů, Filozoficko-přírodovědecká fakulta, Slezská univerzita v Opavě (SU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Používáme MS Windows - orientace v prostředí, základní úlohy, práce se soubory, zástupci (souborů, adres, procedur v knihovnách), klávesové zkratky. Dostupné alternativy k některým nástrojům dodávaným s Windows.2. Verze Windows a jejich vlastnosti - pojem jádra, odlišnosti a typické vlastnosti různých vezí Windows, důležité soubory a složky, orientace v souborovém systému běžných verzí Windows.3. Správa Windows v grafickém režimu - jednotlivé nástroje, podrobněji se budeme zabývat především správou uživatelů včetně přístupových oprávnění a správou sítě. Přístup k dalším nástrojům, ke kterým se nedostaneme přes tlačítko Start, používání nápovědy (budete potřebovat u testů).4. Registr Windows - umístění souborů registru, možnosti přístupu do registru, zálohování, obsah jednotlivých klíčů registru, jak se s nimi dá pracovat.5. Příkazový řádek - získání nápovědy, základní úlohy, práce s adresáři a soubory.6. Další úlohy při správě Windows - konzoly, odkud získat nástroje, které nejsou instalovány zároveň se systémem, procesy spouštěné při startu systému, úvod do Příkazového řádku.7. Úvod do zabezepčení Windows - automatické aktualizace systému a aplikací, proč jsou důležité (Buffer Overflow), běžné formy útoků a obrana proti nim. Stránky, kde lze zjistit seznamy bezpečnostních děr v operačních systémech a aplikacích, a nebo zprávy s nalezenými bezpečnostními problémy.8. O operačních systémech - nejpoužívanější licence, Unix a systémy unixového typu.9. Používáme Linux - základy Linuxu v grafickém prostředí. Seznámíme se s dostupnými nástroji a běžnými úkoly v prostředích KDE a GNOME.10. Vlastnosti unixových systémů - seznámení s pojmy a principy; uživatelé, procesy, soubory, zařízení, přístupová oprávnění a vlastnosti souborů.11. Linux - distribuce, instalace Linuxu, software a jeho instalace, princip grafického prostředí, konzoly.12. Textový režim v Linuxu - úvod do používání textového shellu v Linuxu. Získání nápovědy, práce s adresáři a soubory.

Získané způsobilosti

Teoretické porozumění tématům obsahového vymezení předmětu. Praktické dovednosti při práci s jednotlivými tématy.

Literatura

http://axpsu.fpf.slu.cz/~vav10uihttp://www.av-comparatives.orghttp://www.file.net/kol. Linux: Dokumentační projekt. 4. aktualizované vydání. Brno: Computer press, 2008. BITTO, O. Microsoft Windows Vista CZ: Podrobná uživatelská příručka. Brno: Computer Press, 2007. http://www.abclinuxu.cz/http://www.root.cz/http://www.sysinternals.com/http://www.processlibrary.com/http://www.pctools.com/guides/registry/http://www.microsoft.com/http://secunia.com/advisories/product/

Požadavky

Absolvent tohoto předmětu by se měl orientovat v operačních systémech Windows a Linux a zvládat úlohy související s instalací, údržbou a běžnými opravami či úpravami systému. Orientace se týká především nástrojů v grafickém prostředí daných systémů, ale také by studenti měli zvládnout základy práce v textovém režimu (Příkazový řádek ve Windows, shell BASH v Linuxu).Pro absolvování předmětu je třeba zvládnout dvě písemky (jednu z Windows, jednu z Linuxu), každou na alespoň 50 % bodů.

Garant

RNDr. Šárka VAVREČKOVÁ, Ph.D.

Vyučující

RNDr. Šárka VAVREČKOVÁ, Ph.D.