Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Identifikace dokumentů I (UI / KBP26)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu UI / KBP26 - Identifikace dokumentů I, Filozoficko-přírodovědecká fakulta, Slezská univerzita v Opavě (SU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Všeobecný úvod a terminologické vymezení2. Postavení systému katalogů v rámci informačního fondu knihoven3. Typy katalogů a budování systému katalogů4. Integrační tendence v oblasti zpracování dokumentů v mezinárodním kontextu5. Vznik a vývoj katalogizační teorie - Evropský vývoj (IFLA)6. Anglo-americký vývoj a jeho srovnání s historickým vývojem katalogizace v Československu7. Pařížská konference a její principy8. Současný stav katalogizace v ČR9. Katalogizační politika NK ČR v Praze10.Standardy ve zpracovatelské oblasti (ISBD, AACR2, UNIMARC)

Získané způsobilosti

Teoretické porozumění tématům obsahového vymezení předmětu. Praktické dovednosti při práci s jednotlivými tématy.

Literatura

Národní knihovna ČR. Anglo-americká katalogizační pravidla. Praha, 1994. Národní knihovny ČR. Anglo-americká katalogizační pravidla. http://www.ikaros.cz/e-learningove-kurzy-katalogizace-novinky-2009LICHTENBERGOVÁ, Edita. E-learningové kurzy katalogizace : novinky 2009. VODIČKOVÁ, Hana. Identifikace dokumentů. VODIČKOVÁ, Hana. Identifikace dokumentů. Praha, 1982. Národní knihovna ČR. ISBD (G) : Všeobecný mezinárodní standardní popis. Praha, 1993. Národní knihovny ČR. ISBD (G) : Všeobecný mezinárodní standardní popis. BALÍKOVÁ, Marie. Katalogizace ve formátu MARC21 : stručná instrukce a příklady pro knihy a některé typy pokračujících zdrojů. BALÍKOVÁ, Marie. Katalogizace ve formátu MARC21 : stručná instrukce a příklady pro knihy a některé typy pokračujících zdrojů. Praha, 2008. KRAMÁROVÁ, Alžběta. Katalógy a katalogizácia. KRAMÁROVÁ, Alžběta. Katalógy a katalogizácia. Bratislava, 1984. JURČACKOVÁ, Zora. Nové prístupy k budovaniu katalógov knižnice. Bratislava, 1993. JURČACKOVÁ, Zora. Nové prístupy k budovaniu katalógov knižnice. http://ikaros.ff.cuni.cz/ikaros/1999/STOKLASOVÁ, Bohdana. Standardy pro katalogizaci po deseti letech (1989-1999). KONVALIKOVÁ, Blanka. Úvod do hlavních zásad katalogizace. KONVALINKOVÁ, Blanka. Úvod do hlavních zásad katalogizace. Liberec, 2007.

Požadavky

Účast na přednáškách, nastudování povinné literatury, zpracování zadaného úkolu a úspěšné zvládnutí písemné či ústní zkoušky. Vypracování zadané seminární práce a zvládnutí zápočtového testu.

Garant

PhDr. Jindra PLANKOVÁ, Ph.D.

Vyučující

PhDr. Jindra PLANKOVÁ, Ph.D.