Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Věcné zpracování dokumentů II (UI / KBP40)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu UI / KBP40 - Věcné zpracování dokumentů II, Filozoficko-přírodovědecká fakulta, Slezská univerzita v Opavě (SU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Systematické selekční jazyky - základní charakteristika a historický vývoj2. Klasifikace a přehled systematických klasifikačních systémů3. Systematické selekční jazyky v praxi v ČR a zahraničí - DDC, MDT, Cutterova expanzivní klasifikace, Blissova bibliografická klasifikace4. Předmětové selekční jazyky - základní charakteristika a historický vývoj5. Klasifikace a přehled předmětových selekčních jazyků6. Předmětové selekční jazyky v praxi v ČR a zahraničí - LCSH, MeSH, Polytematický strukturovaný heslář, tezaurus EUROVOC

Získané způsobilosti

Teoretické porozumění tématům obsahového vymezení předmětu. Praktické dovednosti při práci s jednotlivými tématy.

Literatura

LANGRIDGE, D.W. Classification. Its Kinds, Elements, Systems and Applications. LANGRIDGE, D.W. Classification. Its Kinds, Elements, Systems and Applications. London, 1992. Federální úřad pro normalizaci a měření. ČSN 010174 Metody analýzy dokumentů : určování jejich obsahů a výběr lexikálních jednotek selekčního jazyka. Praha, 1996. Federální úřad pro normalizaci a měření. ČSN 010174 Metody analýzy dokumentů : určování jejich obsahů a výběr lexikálních jednotek selekčního jazyka. KATUŠČÁK, Dušan a kol. Informačná výchova : terminologický a výkladový slovník. Bratislava, 1998. KATUŠČÁK, Dušan a kol. Informačná výchova : terminologický a výkladový slovník. TAYLOR, A. Introduction to cataloguing and classification. TAYLOR, A. Introduction to cataloguing and classification. Englewood, 1992. Národní knihovna ČR. Katalogizační politika : katalogizace novodobých dokumentů vydaných od roku 1801. http://www.nkp.cz/pages/page.php3?page=fond_standard1.htmhttp://www.techlib.cz/cs/katalogy-a-databaze/psh/Národní technická knihovna. Polytematický strukturovaný heslář. ARIADNE. SOSIG : Social Science Information Gateway. http://www.ariadne.ac.uk/issue2/sosig/>. FOSKETT, A.C. The subject approach to information. FOSKETT, A.C. The subject approach to information. London, 1996. ECO, U. Theory of semiotics. ECO, U. Theory of semiotics. Bloomingtom, 1967. http://www.udcc.org/about.htmUDC Consortium. UDC : Universal Decimal Classification.

Požadavky

Účast na přednáškách, nastudování povinné literatury, zpracování zadaného úkolu a úspěšné zvládnutí písemné či ústní zkoušky. Vypracování zadané seminární práce a zvládnutí zápočtového testu.

Garant

PhDr. Jindra PLANKOVÁ, Ph.D.

Vyučující

PhDr. Jindra PLANKOVÁ, Ph.D.