Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Akvizice a organizace knihovního fondu (UI / KKB16)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu UI / KKB16 - Akvizice a organizace knihovního fondu, Filozoficko-přírodovědecká fakulta, Slezská univerzita v Opavě (SU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Akvizice knihovního a informačního fondu2. Uvedení do problematiky a vymezení základních pojmů3. Členění informačního fondu4. Zdroje akvizice, jejich klasifikace5. Druhy a metody akvizice6. Organizace knihovního a informačního fondu7. Struktura a stavění dokumentového fondu, signatura a její funkce8. Knihovní katalogy a speciální knihovnicko-informační fondy9. Profilování informačního fondu - základní metody profilování10.Klasifikační analýza, dokumentační analýza, citační analýza

Získané způsobilosti

Teoretické porozumění tématům obsahového vymezení předmětu. Praktické dovednosti při práci s jednotlivými tématy.

Literatura

Federální úřad pro normalizaci a měření. ? ČSN ISO 5127-3a (01 0165). Informace a dokumentace. Slovník. Část 3a, Akvizice, identifikace a analýza dokumentů a dat. FISCHER, William. Access or Acquisition : The Impact and Implications of Electronic Publishing. LINE, Maurice B. Access versus Ownership : How Real an Alternative Is It? . KABIR, Abulfazal M. Mazle . Acquisition in different and special subject areas. BAZALOVÁ, Eva . Akvizice obecně. KUČEROVÁ, Jana. Akvizice odborné literatury. BOLDIŠ, P. Akvizice prostřednictvím nakladatelů, distributorů a internetových knihkupectví. STRAKA, Josef. Budování informačních fondů 1. STRAKA, Josef. Budování informačních fondů 2. STRAKA, Josef. Budování informačních fondů 3. FOSTER, Janet. Colection development from text to technology. LEE, Stuart. Electronic collection development. ULLMANOVÁ, Renata. Metodika budování informačních fondů v odborných knihovnách. MATUSZKOVÁ, Alena. Nesnesitelná lehkost akvizice, aneb, Cesta za ideálem. CELBOVÁ, Iva. Zdroje informací o novinkách z produkce českých knižních nakladatelství.

Požadavky

Teoretické porozumění metodám akvizičních procesů a jejich praktické uplatnění při orientaci na využivané informační zdroje.

Garant

PhDr. Jindra PLANKOVÁ, Ph.D.

Vyučující

PhDr. Jindra PLANKOVÁ, Ph.D.