Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Vybrané kap. z dějin knihoven a knihovn. (UI / KKB25)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu UI / KKB25 - Vybrané kap. z dějin knihoven a knihovn., Filozoficko-přírodovědecká fakulta, Slezská univerzita v Opavě (SU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Vybrané kapitoly z obecných dějin knihoven a knihovnictví2. Přehledné dějiny českých a moravských knihoven do počátku 16. století3. Přehledné dějiny českých a moravských knihoven do roku 19184. Vývoj knihoven a knihovnictví v Československu v letech 1918-1938

Získané způsobilosti

Teoretické porozumění tématům obsahového vymezení předmětu v okruhu obecných dějin knihoven a knihovnictví, se specifickým důrazem na sledování vývoje v ČR. Praktické dovednosti při práci s jednotlivými tématy, realizované formou výstupů a seminárních prací.

Literatura

FRIDRICH, František. Veřejné knihovny obecní v Československu 1919-1929. VOLF, Josef . Dějiny veřejných půjčoven knih v Čechách do r. 1848. CHVÁLA, Alois . Kniha o knize. CEJPEK, Jiří . Stručný přehled dějin českého knihovnictví. CEJPEK, Jiří; KÁBRT, Josef . Základy knihovnictví. BOHATCOVÁ, M. Česká kniha v proměnách staletí. NOVOTNÝ, František; CEJPEK, Jiří . Československé knihovnické zákonodárství. TOBOLKA, Z.V. Československé knihovnictví. CEJPEK, Jiří; HLAVÁČEK, Ivan; KNEIDL, Pravoslav . Dějiny knihoven a knihovnictví v českých zemích a vybrané kapitoly z obecných dějin. ŠINDELÁŘ, K. Dějiny knihoven v českých zemích do roku 1918. THON, Jan . Knihovníci a knihomilové. THON, Jan. Mezi knihami a lidmi. TOBOLKA, Z.V. Národní a Universitní knihovna v Praze, její vznik a vývoj. ECKSCHMITT, Werner; GRUNFELDOVÁ, Marie . Paměť národů. HORÁK, František . Pět století českého knihtisku. KHEL, R. Poselství papíru. VOIT, P. Pražské Klementinum. HLAVÁČEK, Ivan . Středověké soupisy knih a knihoven v Českých zemích. PAVLÁT, L. Tajemství knihy. DOLEŽAL, J. Vazby knih. KNEIDL, P. Z historie evropské knihy.

Požadavky

Orientace v základním historickém vývoji knihoven a knihovnictví, prezentace zadané seminární práce, úspěšné složení ústní nebo písemné zkoušky.

Garant

PhDr. Jindra PLANKOVÁ, Ph.D.

Vyučující

PhDr. Jindra PLANKOVÁ, Ph.D.