Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Sociální komunikace (UI / KKB54)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu UI / KKB54 - Sociální komunikace, Filozoficko-přírodovědecká fakulta, Slezská univerzita v Opavě (SU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Komunikace a interakce v lidské společnosti2. Aktuální otázky a problémy komunikace - definování, terminologie3. Struktura sociální komunikace a její klasifikace4. Člověk a komunikace - základní charakteristiky5. Komunikační schopnosti a dovednosti - jiné měkké softskills6. Znaky, jazyk a písmo v komunikaci - sémiotika, sémantika, pragmatika7. Verbální a nonverbální znaky, verbální a nonverbální komunikace8. Bariéry v komunikaci - pojem, podstata, charakteristika a překonávání bariér9. Vývoj komunikování ve společnosti - dějiny, geneze komunikování10.Hlavní mezníky dějin komunikace - jazyk, písmo, kniha, knihtisk, moderní prostředky

Získané způsobilosti

Teoretické porozumění tématům obsahového vymezení předmětu. Praktické dovednosti při práci s jednotlivými tématy.

Literatura

CAIRNCROSS, Frances . Konec vzdálenosti. JELÍNEK, Milan; ŠVANDOVÁ, Blažena. Argumentace a umění komunikovat. Brno, 1999. JELÍNEK, Milan; ŠVANDOVÁ, Blažena. Argumentace a umění komunikovat. HURST, Bernice. Encyklopedie komunikačních technik. Praha, 1994. HURST, Bernice. Encyklopedie komunikačních technik. WALLERSTEIN, Immanuel . Kam směřují sociální vědy. WALLERSTEIN, Immanuel. Kam směřují sociální vědy. Praha, 1998. FORET, Miroslav . Komunikace s veřejností. FORET, Miroslav. Komunikace s veřejností. Brno, 1994. MUHLEISEN, Stefan . Komunikační a jiné měkké dovednosti. MUHLEISEN, Stefan. Komunikační a jiné měkké dovednosti. Praha, 2008. MIKULÁŠTÍK, Milan. Komunikační deovenosti v praxi. Praha, 2010. MIKULÁŠTÍK, Milan . Komunikační deovenosti v praxi. CAIRNCROSS, Frances. Konec vzdálenosti. Brno, 1999. LEM, Stanislav. Kyberiáda. Praha, 2000. LEM, Stanislav. Kyberiáda. VYMĚTAL, Jan. Průvodce úspešnou komunikací. Praha, 2008. VYMĚTAL, Jan. Průvodce úspešnou komunikací. VYBÍRAL, Zbyněk. Psychologie lidské komunikace. Praha, 2000. VYBÍRAL, Zbyněk. Psychologie lidské komunikace. KOŤÁTKO, Petr . Význam a komunikace. KOŤÁTKO, Petr. Význam a komunikace. Praha, 1998.

Požadavky

Účast na přednáškách, nastudování povinné literatury, zpracování zadaného úkolu a úspěšné zvládnutí písemné či ústní zkoušky.

Garant

PhDr. Jindra PLANKOVÁ, Ph.D.

Vyučující

PhDr. Jindra PLANKOVÁ, Ph.D.