Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Rešeršní strategie a informační podpora (UI / KS005)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu UI / KS005 - Rešeršní strategie a informační podpora, Filozoficko-přírodovědecká fakulta, Slezská univerzita v Opavě (SU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Úvod do problematiky rešeršní činnosti - vymezení a definování základních pojmů; význam rešeršní činnosti a rešeršních služeb; uživatel, informační specialista, pracoviště přístupu do informačních zdrojů; informační zdroje, způsoby zjišťování, možnosti přístupu a využití v rešeršní činnosti2. Zásady rešeršní strategie - základní procesy a operace rešeršování; převod uživatelského dotazu do formalizovaného dotazovacího jazyka; variace s dotazem; praktická volba rešeršní strategie pro různé typy dotazů; rešeršní strategie3. Zpracování výstupních informací - rešerše; ukázky rešeršních výstupů z praktických rešerší; simulovaná online rešerše; zadávání cvičných úkolů

Získané způsobilosti

Teoretické porozumění tématům obsahového vymezení předmětu. Praktické dovednosti při práci s jednotlivými tématy.

Literatura

FRANTS, V.I.; SHAPIRO, J.; VOISKUNSKI, V.G. Automated information retrieval. San Diego, 1997. Federální úřad pro normalizaci a měření. ČSN ISO 690 BIbliografické citace : obsah, forma a struktura. Praha, 1999. Federální úřad pro normalizaci a měření. ČSN 01 0191 Formální úprava jednorázových bibliografických soupisů. Praha, 1980. Federální úřad pro normalizaci a měření. ČSN 01 0198 Formální úprava rešerší. Praha, 1973. http://www2.echo.lu/im-guide/information/index.htmlPAPÍK, Richard; MICHALÍK, Petr; MICHALÍK, Pavel. Internet - ekonomické, marketingové a finanční aplikace : strategie vyhledávání a prezentace. Praha, 1998. http://www.ou.edu/faculty/H/Charles.R.Hildreth/clr-opac.htmlCONVEY, J. Online information retrieval. London, 1989. MATOUŠOVÁ, M.; VONDRA, J. Referátové časopisy a vybrané informační zdroje z informatiky . Praha, 1980. http://www.searchenginewatch.comVLASÁK, Rudolf. Světový informační průmysl. Praha, 1999. http://www.dlib.org/dlib/september99/atkins/09atkins.htmlPAPÍK, Richard. Trendy v rozvoji informačních služeb. Ústí nad Labem, 1999.

Požadavky

Účast na přednáškách, nastudování povinné literatury, zpracování zadaného úkolu a úspěšné zvládnutí písemné či ústní zkoušky.

Garant

PhDr. Jindra PLANKOVÁ, Ph.D.

Vyučující

PhDr. Jindra PLANKOVÁ, Ph.D.