Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Informační analýza dokumentu - cvičení (UI / KSB16)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu UI / KSB16 - Informační analýza dokumentu - cvičení, Filozoficko-přírodovědecká fakulta, Slezská univerzita v Opavě (SU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Cvičení sleduje obsahovou náplň přednášek.Modul 1 Vstupní zpracování dokumentůDílčí procesy.Výsledky vstupního zpracování dokumentu.Informační jazykPřirozený formalizovaný informační jazyk¨Umělý informační jazykSelekční údajeModul 2 Informační analýza dokumentu jako výchozí operace vstupního zpracování dokumentů vknihovnáchIdentifikační analýzaObsahová analýzaObraz dokumentu v bibliografických systémechModul 3 Redukované textyTypy a metodika tvorby anotacíTypy a metodika tvorby referátůReferátové časopisy a referátové služby - význam a úloha v komunikování odbornýchinformací.

Získané způsobilosti

Teoretické porozumění tématům obsahového vymezení předmětu. Praktické dovednosti při práci s jednotlivými tématy.

Literatura

Jurčacková, Zora. Spracovanie dokumentov v knižniciach a informačních inštitúciách: teoretické základy a perspektivy. Bratislava, 1997. ISBN 80-85165-64-3.Katuščák, Dušan a kol. Informačná výchova: Terminologický a výkladový slovník. Bratislava, 1998. ISBN 80-08-02818-1.Hyhlíková, Věra. Informační analýza dokumentu. Praha, 1984. Bayer, Jiří. Metodika tvorby referátu. Praha, 1984. Kovář, Blahoslav. Obsahová analýza dokumentu. Praha, 1984.

Požadavky

Účast na cvičeních, nastudování povinné literatury, zpracování průběžných úkolů a semestrální práce, úspěšné zvládnutí písemných testů nebo ústní zkoušky.

Garant

PhDr. Beáta SEDLÁČKOVÁ, Ph.D.

Vyučující

Mgr. Štěpánka TŮMOVÁ