Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Akvizice a organizace knihovního fondu - (UI / KSB23)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu UI / KSB23 - Akvizice a organizace knihovního fondu -, Filozoficko-přírodovědecká fakulta, Slezská univerzita v Opavě (SU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Akvizice knihovního a informačního fondu2. Uvedení do problematiky a vymezení základních pojmů3. Členění informačního fondu4. Zdroje akvizice, jejich klasifikace5. Druhy a metody akvizice6. Organizace knihovního a informačního fondu7. Struktura a stavění dokumentového fondu, signatura a její funkce8. Knihovní katalogy a speciální knihovnicko-informační fondy9. Profilování informačního fondu - základní metody profilování10.Klasifikační analýza, dokumentační analýza, citační analýza

Získané způsobilosti

Teoretické porozumění tématům obsahového vymezení předmětu. Praktické dovednosti při práci s jednotlivými tématy.

Literatura

Federální úřad pro normalizaci a měření. ? ČSN ISO 5127-3a (01 0165). Informace a dokumentace. Slovník. Část 3a, Akvizice, identifikace a analýza dokumentů a dat. FISCHER, William. Access or Acquisition : The Impact and Implications of Electronic Publishing. LINE, Maurice B. Access versus Ownership : How Real an Alternative Is It? . KABIR, Abulfazal M. Mazle . Acquisition in different and special subject areas. STöCKLOVÁ, Anna. Akvizice. Praha, 2008. http://kzv.kkvysociny.cz/archiv.aspx?id=484&idr=3&idci=10BAZALOVÁ, Eva . Akvizice obecně. KUČEROVÁ, Jana. Akvizice odborné literatury. BOLDIŠ, P. Akvizice prostřednictvím nakladatelů, distributorů a internetových knihkupectví. http://www.ikaros.cz/node/409STRAKA, Josef. Budování informačních fondů 1. STRAKA, Josef. Budování informačních fondů 2. STRAKA, Josef. Budování informačních fondů 3. FOSTER, Janet. Colection development from text to technology. LEE, Stuart. Electronic collection development. http://www.inflow.cz/informacni-zdroje-pro-akvizicihttp://sigma.nkp.cz/F/LCSTF3YQ6HUF63Y16SYFQ1LVJ4I3V6MECNVR26EHYLJ4FR6VYH-03416?func=full-set-et&set_number=041739&set_entry=000004&format=999ULLMANOVÁ, Renata. Metodika budování informačních fondů v odborných knihovnách. MATUSZKOVÁ, Alena. Nesnesitelná lehkost akvizice, aneb, Cesta za ideálem. http://sigma.nkp.cz/web/ok.htmhttp://www.sckn.cz/CELBOVÁ, Iva. Zdroje informací o novinkách z produkce českých knižních nakladatelství.

Požadavky

Teoretické porozumění metodám akvizičních procesů a jejich praktické uplatnění při orientaci na využivané informační zdroje.

Garant

PhDr. Jindra PLANKOVÁ, Ph.D.

Vyučující

Mgr. Světlana HRABINOVÁPhDr. Jindra PLANKOVÁ, Ph.D.Mgr. Štěpánka TŮMOVÁ