Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Sociální komunikace - seminář (UI / KSB71)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu UI / KSB71 - Sociální komunikace - seminář, Filozoficko-přírodovědecká fakulta, Slezská univerzita v Opavě (SU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Komunikace a interakce v lidské společnosti2. Aktuální otázky a problémy komunikace - definování, terminologie3. Struktura sociální komunikace a její klasifikace4. Člověk a komunikace - základní charakteristiky5. Komunikační schopnosti a dovednosti - jiné měkké softskills6. Znaky, jazyk a písmo v komunikaci - sémiotika, sémantika, pragmatika7. Verbální a nonverbální znaky, verbální a nonverbální komunikace8. Bariéry v komunikaci - pojem, podstata, charakteristika a překonávání bariér9. Vývoj komunikování ve společnosti - dějiny, geneze komunikování10.Hlavní mezníky dějin komunikace - jazyk, písmo, kniha, knihtisk, moderní prostředky

Získané způsobilosti

Teoretické porozumění tématům obsahového vymezení předmětu. Praktické dovednosti při práci s jednotlivými tématy.

Literatura

JELÍNEK, Milan; ŠVANDOVÁ, Blažena. Argumentace a umění komunikovat. Brno, 1999. HURST, Bernice. Encyklopedie komunikačních technik. Praha, 1994. WALLERSTEIN, Immanuel. Kam směřují sociální vědy. Praha, 1998. FORET, Miroslav. Komunikace s veřejností. Brno, 1994. MUHLEISEN, Stefan. Komunikační a jiné měkké dovednosti. Praha, 2008. MIKULÁŠTÍK, Milan. Komunikační deovenosti v praxi. Praha, 2010. CAIRNCROSS, Frances. Konec vzdálenosti. Brno, 1999. LEM, Stanislav. Kyberiáda. Praha, 2000. VYMĚTAL, Jan. Průvodce úspešnou komunikací. Praha, 2008. VYBÍRAL, Zbyněk. Psychologie lidské komunikace. Praha, 2000. KOŤÁTKO, Petr. Význam a komunikace. Praha, 1998.

Požadavky

Účast na přednáškách, nastudování povinné literatury, zpracování zadaného úkolu a úspěšné zvládnutí písemné či ústní zkoušky.

Garant

PhDr. Jindra PLANKOVÁ, Ph.D.

Vyučující

Mgr. Štěpánka TŮMOVÁ