Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Spec. inform. zdroje a služby - seminář (UI / KSK16)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu UI / KSK16 - Spec. inform. zdroje a služby - seminář, Filozoficko-přírodovědecká fakulta, Slezská univerzita v Opavě (SU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Charakteristika významných oborových zdrojů a služeb - terminologie a klasifikace; tradiční služby a zdroje; webovské služby a zdroje; oborové zdroje; mailing list, blogs, RSS, atd.2. Vyhledávání informací ve vybraných specializovaných DgS - polytematické DgS; oborové DgS; systémy pro šedou literaturu, patentové dokumenty, normativní dokumenty3. Vyhledávání informací ve vybraných systémech a službách - Národní bibliografie, Česká národní bibliografie; Souborné katalogy knihoven v ČR + zahraniční; Oborové informační brány; EIZ; Oborové EIZ; Licenční zdroje

Získané způsobilosti

Teoretické porozumění tématům obsahového vymezení předmětu. Praktické dovednosti při práci s jednotlivými tématy.

Literatura

ŠINDELÁŘ, J. Blog . Praha, 2006. SKLENÁK, V. Data, informace, znalosti a internet. Praha, 2001. PALOVSKÝ, R.; SKLENÁK, V. Informace a internet. Praha, 1998. NONDEK, L.; ŘENČOVÁ, L. Internet a jeho komerční využití. Praha, 2000. MAKULOVÁ, Soňa. Internet do vrecka. Bratislava, 1998. BRÁZA, J. Internet.cz - jak hledat a najít. Praha, 2001. HLAVENKA, Jiří. Jak na počítač. Brno, 2005. ČERNÁ, M.; STöCKLOVÁ, A. Služby knihoven a informačních středisek. Praha, 1992. VLASÁK, Rudolf. Světový informační průmysl. Praha, 1999. MAKULOVÁ, Soňa. Vyhľadávanie informácií v internete. Bratislava, 2002.

Požadavky

Aktivní účast na praktických cvičeních, plnění zadaných úkolů v průběhu semestru, úspěšné zvládnutí zápočtového testu.

Garant

PhDr. Jindra PLANKOVÁ, Ph.D.

Vyučující

PhDr. Jindra PLANKOVÁ, Ph.D.