Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Speciální informační zdroje a služby (UI / KSK17)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu UI / KSK17 - Speciální informační zdroje a služby, Filozoficko-přírodovědecká fakulta, Slezská univerzita v Opavě (SU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Definice a pojetí informačních služeb - terminologie a klasifikace; informační infrastruktura, ICT; informační služby, postavení a hodnocení IS v koncepčních materiálech; efektivnost IS; metody hodnocení IS; diferenciace IS a kategorizace2. Informační služby knihoven v prostředí internetu - historie internetu; služby pro zpřístupnění informací (WWW, FTP, aj.); fulltexty; vyhledavače, metavyhledavače3. Typologie informačních služeb knihoven - tradiční služby; nové možnosti služeb; odborné informační zdroje4. Specializované dokumentografické informační systémy - polytematické DgS; oborové DgS (medicína, biologie, exaktní vědy, zemědělství, společenské vědy); systémy pro šedou literaturu, patentové dokumenty, normativní dokumenty5. Oborové informační brány - charakteristika, typologie, tvorba; praktické příklady z ČR, EU, USA, aj.6. Elektronické informační zdroje - typologie, charakteristika, možnosti využití; využívání EIZ v knihovnicko-informačním prostředí; EIZ přístupné online; oborové EIZ; licenční zdroje a konsorcia

Získané způsobilosti

Teoretické porozumění tématům obsahového vymezení předmětu. Praktické dovednosti při práci s jednotlivými tématy.

Literatura

ŠINDELÁŘ, J. Blog . Praha, 2006. SKLENÁK, V. Data, informace, znalosti a internet. Praha, 2001. PALOVSKÝ, R.; SKLENÁK, V. Informace a internet. Praha, 1998. NONDEK, L.; ŘENČOVÁ, L. Internet a jeho komerční využití. Praha, 2000. MAKULOVÁ, Soňa. Internet do vrecka. Bratislava, 1998. BRÁZA, J. Internet.cz - jak hledat a najít. Praha, 2001. HLAVENKA, Jiří. Jak na počítač. Brno, 2005. ČERNÁ, M.; STöCKLOVÁ, A. Služby knihoven a informačních středisek. Praha, 1992. VLASÁK, Rudolf. Světový informační průmysl. Praha, 1999. MAKULOVÁ, Soňa. Vyhľadávanie informácií v internete. Bratislava, 2002.

Požadavky

Účast na přednáškách, nastudování povinné literatury, zpracování zadaného úkolu a úspěšné zvládnutí písemné či ústní zkoušky.

Garant

PhDr. Jindra PLANKOVÁ, Ph.D.

Vyučující

PhDr. Jindra PLANKOVÁ, Ph.D.