Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Kapitoly z diskrétní matematiky I (UI / N1065)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu UI / N1065 - Kapitoly z diskrétní matematiky I, Filozoficko-přírodovědecká fakulta, Slezská univerzita v Opavě (SU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Rekurentní problémy: pojem rekurence, uzavřená forma, důkaz správnosti. Ukázkové problémy: problém Hanojských věží, problém přímek v rovině, Josefův problém a jeho zobecnění. Repertoárová metoda.2. Manipulace se sumami: zápisy a transformace indexů, povolené úpravy, Iversonova notace. Asociativní, komutativní a distributivní zákon.3. Vícenásobné sumy, vázané a volné indexy. Zjednodušování vícenásobných sum. Zobecněný asociativní, komutativní a distributivní zákon.4. Sumy a rekurence: vzájemné převody sum a rekurencí, metoda sumačního faktoru, perturbační metoda.5. Operace diference a sumace jako diskrétní paralela diferenciálního a integrálního počtu. Jejich aplikace při výpočtech sum a rekurencí.

Získané způsobilosti

Teoretické porozumění tématům obsahového vymezení předmětu. Praktické dovednosti při práci s jednotlivými tématy.

Literatura

GRAHAM, R., KNUTH, D., PATASHNIK, O. Concrete Mathematics. Addison-Wesley, New York, 1992. MATOUŠEK, J., NEŠETŘIL, J. Kapitoly z diskrétní matematiky. Karolinum, Praha, 2000.

Požadavky

1. Vyřešení všech průběžně zadávaných příkladů pro domácí řešení.2. Vyřešení závěrečné sady příkladů pro domácí řešení, případná konzultace nejasností.

Garant

Doc. Ing. Petr SOSÍK, Dr.

Vyučující

Doc. Ing. Petr SOSÍK, Dr.