Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Počítačové vidění (UI / N3057)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu UI / N3057 - Počítačové vidění, Filozoficko-přírodovědecká fakulta, Slezská univerzita v Opavě (SU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Počítačové vidění je (nejen) předmět úzce propojený s robotikou. Jde o zvládnutí analýzy obrazového vstupu a následné reakce. V předmětu jsou probírány praktické aplikace nejpoužívanějších algoritmů z daného oboru. :1. Předzpracování obrazů. Náplň cvičení a ukázky kódů:a. převod barevného obrazu na šedotónový (C#)b. ukázka různých filtrů pomocí konvoluce (detekce hran, vylepšení hran, rozmazání, zaostření, reliéf) (C#)2. Segmentace a příznakové rozpoznání. Náplň cvičení a ukázky kódů:a. dekompozice čtyřstromem (C#)b. globální prahování (C#)c. hledání přímky (C#)3. Zpětná stereoprojekce, model kamery, případ dvou kamer, absolutní kalibrace a rekonstrukce, relativní kalibrace arekonstrukce4. Analýza obrazů proměnných v čase diskrétní Kalmanův filtr5. Sledování objektů v obrazech získaných pohybující se kamerou6. Analýza pohybu, rozdílové metody7. Estimace modelu prostředí8. Optický tok. Náplň cvičení a ukázky kódů:a. Lucas - Kanade algoritmus pro sledování pohybu (Matlab)9. Detekce významných bodů v obraze. Náplň cvičení a ukázky kódů:a. porovnání metod SURF/SIFT (C++)

Získané způsobilosti

Teoretické porozumění tématům obsahového vymezení předmětu. Praktické dovednosti při práci s jednotlivými tématy.

Požadavky

* 75% návštěvnost přednášek a cvičení* test ve cvičení max 30 bodů* implementace vybraných metod počítačového vidění na konkretním robotu max 30 bodů, 10 bodů dokumentace* 40 bodů zkouškapodmínka splnění 50% z každé části

Garant

Doc. Ing. Petr ČERMÁK, Ph.D.

Vyučující

Doc. Ing. Petr ČERMÁK, Ph.D.Doc. Ing. Petr ČERMÁK, Ph.D.