Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Umělá inteligence (UI / NK109)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu UI / NK109 - Umělá inteligence, Filozoficko-přírodovědecká fakulta, Slezská univerzita v Opavě (SU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Úvod do problematiky, historie disciplíny, Turingův test. Reaktivita versus paměť, vymezení významu pojmu reaktivní agent, příklady reaktivních agentů, případová analýza jejich architektury. Decentralizovanost a komunikace agentů, subsumpční architektura agentů, (umělé) neuronové sítě, problematika učení a adaptace. Od reaktivity k reprezentaci poznatků (příklad robotického systému Toto a MetaToto). Vymezení pojmu poznatek pro potřeby umělé inteligence, atributy poznatku. Deklarativní reprezentační schéma, produkční systémy, formální logika, příklad reprezentace v systému STRIPS a deliberativní robotika. Stavový prostor a jeho prohledávání, slepé a heuristické metody, kvantitativní a kvalitativní heuristiky, vyhodnocující funkce a systém GPS. Asociativní reprezentační schéma a problematika počítačového zpracovávání přirozeného jazyka. Procedurální reprezentační schéma, princip volání procedur cílem, logické programování. Rámcová reprezentační schéma, reprezentace očekávání a jejich zpracování, nemonotónnost inference a nemonotónní logika. Učící se systémy. Shrnutí problematiky.

Získané způsobilosti

Teoretické porozumění tématům obsahového vymezení předmětu. Praktické dovednosti při práci s jednotlivými tématy.

Literatura

WINSTON, P. H. Artificial Intelligence. Addison-Wesley, 1992. BROOKS, R. A. Cambrian Intelligence. The MIT Press, Cambridge, 1999. Kelemen, J. Strojovia a agenty. ARCHA, Bratislava,, 1994. MAŘÍK, V. aj. Umělá inteligence I, II, III, IV, V. Academia, Praha, 1993. NÁVRAT, P. a kol. Umelá inteligencia. Slovenská technická univerzita, Bratislava, 2002. PFEIFER, R., SCHEIER, CH. Understanding Intelligence. The MIT Press, Cambridge, Mass, 1999. KELEMEN, J. aj. Základy umelej inteligencie. ALFA, Bratislava,, 1992.

Požadavky

* 75% aktivní účast na kurzu* 70% úspěšnost z písemného testu, 30% ústní zkouška

Garant

Prof. RNDr. Jozef KELEMEN, DrSc.

Vyučující

Doc. Ing. Petr ČERMÁK, Ph.D.Prof. RNDr. Jozef KELEMEN, DrSc.