Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Základy robotiky (UI / NK122)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu UI / NK122 - Základy robotiky, Filozoficko-přírodovědecká fakulta, Slezská univerzita v Opavě (SU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Náplní předmětu je seznámit studenty s tímto oborem, jeho historií, základními termíny, algoritmy a v neposlední řadě také s obory, které s robotikou velice úzce souvisí. Dále se budou zabývat několika typy robotů a jejich hardwarovým vybavením (např. servomotory, gyroskopy, kamery, procesorové základní desky, atd.). Co se praktické části týče, studenti se seznámí s konstrukcí robotů, jejich "oživením" a následnou konfigurací a programováním.Osnova kurzu:1. Základy robotiky (pojmy, historie a vývoj robotiky).2. Příbuzné obory robotiky - kybernetika, automatizace, umělá inteligence, apod.3. Využití robotů v praxi (průmysl, armáda, lékařství, kosmonautika, atd.).4. Senzory robotů (čidla, kamery, atd.).5. Aktuátory robotů a další hardware (servomotory, GPS moduly, gyroskopy, apod.).6. Základní desky s příslušenstvím určené ke zpracování vstupů a generování výstupů pro činnost aktuátorů.7. Programování robotů (programovací jazyk Scheme, C++).8. Humanoidní roboti ("roboti připomínající svými senzory a aktuátory člověka").9. Automotivní roboti (pohybující se na kolových či pásových pojezdech).10. Létající roboti (jednorotorové či dvourotorové helikoptéry, quadrokoptéry). Hmyzí roboti.11. Základní algoritmy používané v robotice (např. Breitenbergův algoritmus pro pohyb robota v prostoru, základní algoritmy chování společenstva robotů (agentů) - např. stigmergie).

Získané způsobilosti

Teoretické porozumění tématům obsahového vymezení předmětu. Praktické dovednosti při práci s jednotlivými tématy.

Požadavky

* 75% návštěvnost cvičení, aktivní přístup* písemný test 70 bodů* implementace vybraných algoritmů na robotech 30 bodů* Splnění min. 60 bodů

Garant

Doc. Ing. Petr ČERMÁK, Ph.D.

Vyučující

Doc. Ing. Petr ČERMÁK, Ph.D.