Předmět Výživa a výživové trendy (ULGAT / L0005)
Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu ULGAT / L0005 - Výživa a výživové trendy, Filozoficko-přírodovědecká fakulta, Slezská univerzita v Opavě (SU).
Top 10 materiálů tohoto předmětu
Materiály tohoto předmětu
Materiál | Typ | Datum | Počet stažení |
---|
Další informace
Obsah
1.Výživa a zdraví2.Potřeba a význam výživy3.Anatomie a fyziologie člověka4.Bílkoviny ve výživě5.Tuky ve výživě6.Sacharidy2.Vláknina a voda ve výživě3.Minerální látky4.Vitamíny a výživa5.Možnosti preventivní výživy6.Nedostatečná a nevyvážená strava7.Výživové trendy8.Diferenciace ve výživě9.Biopotraviny a bioprodukty - vymezení pojmů z hlediska EU a ČR10.Fair trade - zaměření především na kávu a čaje
Literatura
FORŠT, J. Bio & dítě, bio i nebio zdravá výživa. Praha: IFP Publishing & Engineering, 2011. VÁCLAVÍK, T., ČÍTKOVÁ, Z. BYSTŘICKÁ, Š. Český trh s biopotravinami. Praha: Green marketing, 2008. KOTĚRA, J., VALEŠKA, J. Ekologické zemědělství a biopotraviny: otázky a odpovědi pro ekoporadny. Praha: Pro-bio, 2010. FORŠT, J. Kapesní biolexikon - průvodce biotrhem a trhem zdravé výživy. Praha: IFP Publishing & Engineering, 2007. MOUDRÝ, J. a kol. Kontrola a certifikace bioprodukce - odborná monografie. České Budějovice: Jihočeská univerzita, Zemědělská fakulta, 2007. SHARON, M. Moderní výživa od A do Z - malá encyklopedie výživy. Praha: Euromedia, 1998. ISBN 80-902502-1-1.HUDSON, P. Nutrition and food hygiene. 1st ed. London: British Library Cataloguing in Publication data, 1996. ISBN 0 340 643 463.DLOUHÁ, R. Výživa - přehled základní problematiky. Praha: Karolinum. ISBN 80-7184-757-7.MARÁDOVÁ, E. Výživa a hygiena ve stravovacích službách. Praha: VŠH, 2001. ISBN 80-86578-01-1.HEJDA, S. A KOL. Výživa a zdravotní stav člověka. Praha: Avicenum, 1987. FOŘT, P. Výživa pro dokonalou kondici a zdraví. Praha: Grada, 2005. ISBN 80-247-1057-9.HRUBÝ, S. Výživa v kostce, Úvaly, Ratio. Úvaly: Ratio, 1996. ISBN 90-00-03-375-X.KUNOVÁ, V. Zdravá výživa. Praha: Grada, 2004. ISBN 80-247-0736-5.
Požadavky
Studenti absolvují test s minimální úspěšností 60 %, poté je předmět ukončen zkouškou prověřující znalosti v rozsahu uvedené odborné literatury a obsahu přednášek.
Garant
MUDr. Igor SATINSKÝ, Ph.D.
Vyučující
Mgr. Alexandr BURDA