Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Zdravotní péče a veřejné zdravotnictví (ULGAT / LA010)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu ULGAT / LA010 - Zdravotní péče a veřejné zdravotnictví, Filozoficko-přírodovědecká fakulta, Slezská univerzita v Opavě (SU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Transformace systémů zdravotní péče - Lublaňská charta o reformě zdravotní péče z roku 19962. Integrovaný resort zdravotnictví a legislativa ve zdravotnictví3. Integrace základní zdravotní péče a nemocničních služeb4. Řízení s cílem dosáhnout co nejkvalitnější výsledek5. Financování zdravotnických služeb a péče, alokace zdrojů6. Infrastruktura veřejného zdravotnictví (public health)7. Odborná příprava zdravotnických pracovníků8. Regulované zdravotnické profese podle směrnic Evropské komise9. Zdravotní stav populace - základní demografické údaje10.Síť zdravotnických zařízení: ambulantní péče, nemocniční péče, následná péče (lázně, doléčovací ústavy,)11.Péče o komunitu, domácí péče, hospicová péče12.Komunitní péče o rodinu, o děti, o ženu, o staré lidi, o duševně nemocné

Literatura

WAN, T.T. Analýza a vyhodnocování systémů zdravotní péče: Integrovaný přístup k manažerskému rozhodování, 1.vyd. Olomouc:Univerzita Palackého v Olomouci, 1998. ISBN 80-7067-834-8.DRBAL, C. Česká zdravotní politika a její východiska. 1.vyd. Praha: Galén, 2005. ISBN 80-7262-340-0.HOLČÍK, J. KAŇOVÁ, P., PRUDIL, L. Systém péče o zdraví a zdravotnictví:Východiska, základní pojmy a perspektivy. 1.vyd. Brno: NCO NZO, 2005. ISBN 80-7013-417-8.Zákon č. 20/1966 o péči o zdraví lidu, ve znění pozdějších předpisů. Zákon č. 48/1997 Sb., o veřejném zdrav. pojištění a o změně a doplnění některých souvisejících zákonů, ve znění pozdějších předpisů. GLADKIJ,I., STRNAD, L. Zdravotní politika-zdraví-zdravotnictví. 1.vyd. Olomouc: UPOL, 2002. ISBN 80-244-0500-8.

Požadavky

Podmínkou ukončení předmětu je vykonání písemného testu v rozsahu uvedené odborné literatury a obsahu seminářů včetně zpracování seminární práce na téma: Lázeňská léčba a péče - součást systému zdravotní péče v ČR.

Garant

Doc. PhDr. Dagmar MASTILIAKOVÁ, Ph.D.

Vyučující

Mgr. Helena BALLÁKOVÁMUDr. Hynek DOLANSKÝ, Ph.D.Doc. PhDr. Dagmar MASTILIAKOVÁ, Ph.D.