Předmět Gastronomické praktikum (ULGAT / LA014)
Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu ULGAT / LA014 - Gastronomické praktikum, Filozoficko-přírodovědecká fakulta, Slezská univerzita v Opavě (SU).
Top 10 materiálů tohoto předmětu
Materiály tohoto předmětu
Materiál | Typ | Datum | Počet stažení |
---|
Další informace
Obsah
1. Bezpečnost a hygiena práce ve výrobním středisku2. Zásady práce a organizace výrobního střediska3. Mechanické a termické zpracování potravin.4. Polévky a omáčky - úprava a členění5. Přílohy, obiloviny, těstoviny, brambory, zelenina6. Maso, jatečná masa - členění7. Úprava mas jatečních zvířat - hovězí, vepřové, telecí, skopové.8. Úprava drůbeže a zvěřiny.9. Úprava ryb a plodů moře.10. Úprava těst, moučníků a dezertů.11. Studená kuchyně, poživatiny a pochutiny ve výživě.12. Dietní gastronomie, význam a využití, druhy diet dle JDS.
Literatura
DOSTÁLOVÁ, J. Co se děje s potravinami při přípravě pokrmů. Praha, 2009. Odborný časopis. Food Service, Minutka, Gastronomická revue. TULL, A. Food Technology. Oxford, 2002. ZITTLAU, J. Jak se léčit vhodnou stravou. Brno, 2009. MSN. Receptury studených pokrnů. MSN. Receptury teplých pokrmů. BERÁNEK, J. Slovník potravinářů a gastronomů. MAG Consulting s. r. o, 2005. ISBN 80-86724-04-2.FOŘT, P. Tak co mám jíst. Praha, 2007. BROWN, A. Ch. Understanfing Food: Principles &Preparation. Londýn, 2008. KOL. AUTORŮ. Vše o vaření. Praha, 2008. KŘIVÁNKOVÁ, E. Výrobní technologie. Praha: VŠH, 2002. ISBN 80-86578-10-0.MARÁDOVÁ, E. Výživa a hygiena ve stravovacích službách. Praha, 2007. FOŘT, P. Výživa pro dokonalou kondici a zdraví. Praha: Grada, 2005. ISBN 80-247-1057-9.KREJČÍ, P. - FORMAN, V. Základy technologie přípravy pokrmů. Zlín, 2006. KRAJČOVÁ, J. Zbožíznalství vyd. 4. Praha: Vysoká škola hotelová, 2007. ISBN 80-86578-68-2.KUNOVÁ, V. Zdravá výživa. Praha, 2011.
Požadavky
Předmět je ukončen zápočtem, který získá student po absolvování předepsaného praktického výcviku v kuchyni a v obsluze. Povinná je 100% účast na cvičení, předepsaný pracovní oděv a obud, zdravotní průkaz pracovníka v potravinářství a připravenost studenta na cvičení. Po udělení zápočtu je předmět zakončen zkouškou, která má písemnou a ústní část.
Garant
Mgr. Alexandr BURDA
Vyučující
Mgr. Alexandr BURDAMgr. Marta MUSILOVÁMgr. Michal ADAMMgr. Alexandr BURDAMgr. Petra CHOLEVÍKOVÁMgr. Marta MUSILOVÁJan PAŘÍZEKMgr. Zdeněk REMEŠ