Předmět Stravování a pohostinství ve městech čes (ULGAT / LA067)
Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu ULGAT / LA067 - Stravování a pohostinství ve městech čes, Filozoficko-přírodovědecká fakulta, Slezská univerzita v Opavě (SU).
Top 10 materiálů tohoto předmětu
Materiály tohoto předmětu
Materiál | Typ | Datum | Počet stažení |
---|
Další informace
Obsah
1. Stravování a stolování v minulosti, jejich sociální, kulturní a rituální funkce v rodině a společnosti v dobových proměnách.2. Geografické, regionální a socioekonomické vlivy na skladbu stravy, specifika stravování ve městech v kontextu venkovského a šlechtického prostředí.3. - 5. Strava, privátní kuchyně a stolování městské společnosti a jejich odlišnosti dle sociálního statutu (měšťané, řemeslnictvo, nižší vrstvy) ve středověku/raném novověku/na prahu moderní doby (konec 18./19 století).6. - 7. Pohostinská činnost a podniky ve městech ( typologie, charakteristika, funkce) ve středověku/raném novověku.8. Pohostinská činnost na prahu moderní doby, její specifika a funkce ve společenském životě.9.- 10. Prameny a literatura k dějinám stravování a pohostinství, praktické ukázky odborné práce s nimi a možnosti využití pro současnou praxi v oblasti gastronomie, ubytovacích služeb a turismu.
Získané způsobilosti
Základní orientace v problematice stravování a pohostinství v historickém přůřezu, schopnost racovat s literaturou a tištěnými a rukopisnými prameny, aplikovat poznatky do odborné praxe s přihlédnutím k oborovým specifikům ´(historie, cestovní ruch, gastronomie.
Literatura
ÚLEHLOVÁ - TILSCHOVÁ, M. Česká strava lidová. Praha, 2011. PETRÁŇ, J. Dějiny hmotné kultury. Praha, 1997. BERANOVÁ, M. Jídlo a pití v pravěku a ve středověku. Praha, 2005. ŽÍBRT, Č. Česká kuchyně za dob nedostatku. Praha, 2012. ISBN 978-80-7272-420-8.kolektiv. Dobrou chuť, velkoměsto. Praha, 2007. ISBN 978-80-86852-16-4.BARCZYK, M. Essen und Trinkem im Barock. Sigmaringen, 1990. BITSCH, I. - EHLERT, T. - ERTZDORFF, X. Essen und Trinkem in Mittelalter und Neuzeit. Sigmaringen, 1987. MONTANARI, M. Hlad a hojnost. Dějiny stravování v Evropě. Praha, 2003. HRDLIČKA, J. Hodovní stůl a dvorská společnost. České Budějovice, 2000. KMENT, Z. Hospody a jejich historická úloha v českých společnosti. Valašské Meziříčí, 2011. FREEDMAN, P. Jídlo. Dějiny chuti. Praha, 2008. WINTER, Z. Kuchyně a stůl našich předků. Praha, 1892. ŠTIKA, J. Lidová strava na Valašsku. Ostrava, 1980. ZÍBRT, Č. Staričeské umění kuchařské. Praha, 2012. ISBN 978-80-7272-400-0.BERANOVÁ, M. Tradiční české kuchařky. Jak se vařilo před M. D. Rettigovou. Praha, 2001. LENDEROVÁ, M. - JIRÁNEK, T. - MACKOVÁ, M. Z dějin české každodennosti. Praha, 2009.
Požadavky
Účast na výuce, aktivní vystupování v rámci diskusí, písemná seminární práce, ústní rozprava.
Garant
Prof. PhDr. Irena KORBELÁŘOVÁ, Dr.
Vyučující
Prof. PhDr. Irena KORBELÁŘOVÁ, Dr.