Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Kulturní dědictví v ČR (VCKDS / 00002)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu VCKDS / 00002 - Kulturní dědictví v ČR, Filozoficko-přírodovědecká fakulta, Slezská univerzita v Opavě (SU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Úvod do předmětu: obsah, literatura, informační zdroje.2. Kulturní památky českého středověku.3. Kulturní památky české renesance.4. Kulturní památky českého baroka.5. Památky české kultury 19. a 20. století.6. Právní a institucionální rámec ochrany kulturního dědictví v ČR, klasifikace kulturních památek v ČR.7. Systém a zásady památkové péče v ČR; financování ochrany kulturního dědictví8. Lokální - regionální - národní kulturní dědictví.9. Mezinárodní ochrana kulturního dědictví, UNESCO, ICOMOS.10. Památky UNESCO na území České republiky.

Literatura

Beranová, V. Cestovní ruch a kulturní dědictví. Praha, 2011. Patočka, J. - Heřmanová, E. Lokální a regionální kultura v české republice. Kulturní prostor, kulturní politika a kulturní dědictví. Praha, 2008. HEROUT, J. Staletí kolem nás. Praha - Litomyšl, 2002. Blažková, M. 12 pokladů Čech a Moravy. Praha, 2004. PIJOAN, J. Dějiny umění 1 - 12. Praha, 2002. Foltýn, D. - Havlůjová, H. (eds.). Kulturní dědictví a udržitelný rozvoj místních komunit. Praha, 2013. Riegl, Alois - Hlobil, Ivo. Moderní památková péče. Praha: Národní památkový ústav, 2004. VOJTOVÁ, L. Ochrana a regenerace kulturních hodnot v území. Brno: ESF MU, 2006. ISBN 80-210-4165-X.http://www.mkcr.cz/cz/kulturni-politika/statni-kulturni-politika-na-leta-2009-2014-4892/http://whc.unesco.org/en/list

Požadavky

Účast na výuce (75%), aktivní vystupování v rámci diskusí, písemná seminární práce, prezentace vybraného tématu (PowerPoint). Úspěšné absolvování zkoušky ve formě písemného testu, ústní rozpravy v rozsahu uvedené odborné literatury a obsahu přednášek.

Garant

PhDr. Zdeněk VYBÍRAL, Ph.D.

Vyučující

PhDr. Zdeněk VYBÍRAL, Ph.D.