Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Prameny, literatura, inf. zdroje (VCKDS / 00004)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu VCKDS / 00004 - Prameny, literatura, inf. zdroje, Filozoficko-přírodovědecká fakulta, Slezská univerzita v Opavě (SU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Úvod do studia předmětu.2. Historické prameny: typologie, názvosloví, vypovídací hodnota (písemné/úřední, neúřední, osobní povahy; ikonografické; kartografické; hmotné).3. Moderní/soudobé informační zdroje (filmové a fotografické; orální výpovědi/vzpomínky, rozhovory, elektronické zdroje ad.).4. Postupy a metody při využití pramenů a informačních zdrojů.5. Literatura: typologie (vědecká, populárně naučná, vlastivědná, beletrie, edice pramenů).6. Postupy a pravidla při práci s literaturou s ohledem na cíl zjišťování a aplikaci poznatků.7. Specifika literatury a jejího využívání pro praxi v turismu a volnočasové sféře pro veřejnost.8. - 10. Heuristika, analýza a využití literatury, pramenů a informačních zdrojů k tematickému zadání volnočasového/turistického produktu (příkladová cvičení).

Literatura

Marek, J. Česká moderní kultura. Praha, 1998. Horský, J. Dějepisectví mezi vědou a vyprávěním. Úvahy o povaze, postupech a mezích historické vědy. Praha 2009. Domańska, E. Mikrohistorie. Spotkania w międzyświatach. Poznań 2005. http://www.mkcr.cz/cz/kulturni-dedictvi/pamatkovy-fond/pamatkovy-fond/kulturni-pamatky-18042/http://monumnet.npu.cz/pamfond/hledani.phpKutnar, F. - Marek, J. Přehledné dějiny českého a slovenského dějepisectví. Praha, 1997.

Požadavky

Účast na výuce (povinné absolvování 75 % výuky), aktivní vystupování v rámci diskusí, ústní rozprava.

Garant

Prof. PhDr. Irena KORBELÁŘOVÁ, Dr.

Vyučující

Prof. PhDr. Irena KORBELÁŘOVÁ, Dr.