Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Rurální kult. dědictví a agroturistika (VCKDS / 00007)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu VCKDS / 00007 - Rurální kult. dědictví a agroturistika, Filozoficko-přírodovědecká fakulta, Slezská univerzita v Opavě (SU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Úvod do studia předmětu, terminologie, literatura.2. Hmotné doklady venkovské kultury a každodennosti (venkovská kulturní krajina, církevní a profánní nemovité památky, komplexy a solitéry specifických funkcí.3. Formy dochování a zpřístupnění venkovského kulturního dědictví (skanzeny a muzejní expozice, instalované objekty - usedlosti, hospodářské budovy, výrobní zařízení)4. Využívání (animace) objektů vesnického exteriéru, vč. "živých" objektů kulturního dědictví (včetně obydlí) v cestovním ruchu, vzdělávacích a volnočasových aktivitách5. Agroturistika: forma trávení volného času a služeb v cestovním ruchu. Historické aspekty, specifika v Čr a středoevropských zemích.6. Příkladové prezentace.7. - 10. Pobyt/zájezd do agroturistického zařízení v kulturně historicky podnětném regionu, příprava a prezentace.

Literatura

Pourová, M. Agroturistika, možnosti rozvoje a perspektiva v České republice. Praha, 2000. Sikora, J. Agroturystyka. Przedsiębiorczość na obszarach wiejskich. Warszawa, 2012. Patočka, J. - Heřmanová, E. Lokální a regionální kultura v české republice. Kulturní prostor, kulturní politika a kulturní dědictví. Praha, 2008. STŘÍBRNÁ, M. Venkovská turistika a agroturistika. Praha, 2005. ISBN 80-86726-14-2.Josef Petráň (ed.). Dějiny hmotné kultury II/1-2. Praha, 1997. Josef Petráň (ed.). Dějiny hmotné kultury I/1-2. Praha, 1985. http://elearning.historickededictvi.com/zobraz/materialy/odborne-texty/etnologieHudečková, H. - Ševčíková, A. Obnova kulturního dědictví venkova České republiky s podporou regionální politiky. Praha, 2007. Babuchowska, K. - Araźna, E. Rola stowarzyszeń agroturystycznych we wspieraniu turystyki na obszarach wiejskich. Stowarzyszenie Ekonomistów Rolnictwa i Agrobiznesu, t. VIII, z. 2, 2000. Petráň, J. - Petráňová, L. Rolník v evropské tradiční kultuře. Praha, 2000. Urlaub auf dem Bauernhof. Frankfurt am Main, 2007.

Požadavky

Účast na výuce (75 %), aktivní vystupování v rámci diskusí, písemná seminární práce, prezentace vybraného tématu (PowerPoint). Úspěšné absolvování písemného testu, ústní rozpravy v rozsahu uvedené odborné literatury a obsahu přednášek.

Garant

Prof. PhDr. Irena KORBELÁŘOVÁ, Dr.

Vyučující

Dr. Ryszard Gładkiewicz