Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Kulinární dědictví a turismus I (VCKDS / 00009)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu VCKDS / 00009 - Kulinární dědictví a turismus I, Filozoficko-přírodovědecká fakulta, Slezská univerzita v Opavě (SU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Teoretická část:1. Úvod do studia předmětu.2. Historické aspekty vývoje stravování a gastronomie v českých zemích.3. Kulinární dědictví a jeho segmenty (soubor surovin, pokrmů, nápojů, přípravy a servírování jídel a kultury stolování).4. Identifikaci kulinárnímu dědictví, dokumentace a kritické zhodnocení.5. Možnosti uplatnění kulinárního dědictví v současné gastronomii a turismu; zážitkové akce.Seminární část:6. - 10. Příkladové prezentace kulinárního dědictví českých zemí na příkladu vybraných regionů/subregionů: kulturně historické souvislosti; surovinové a technologické možnosti; příprava, podávání (Chodsko, Podkrkonoší, Slovácko, Haná, subregiony Českého Slezska ad.)

Literatura

Úlehlová-Tilschová, M. Česká strava lidová. Praha, 2011. Dobrou chuť, velkoměsto. Dokumenta Pragensia XXV. Praha, 2007. Hall, C. M. - Mitchell, R. Gastronomic tourism. Comparing food and wine tourism experiences in Niche Tourism. Contemporary Issues. Trends and Cases. Oxford, 2005. Bahenský, F. a kol. Lidová kultura. Velké dějiny zemí Koruny české. Tematická řada. Praha, 2014. Štika, J. Lidová strava na Valašsku. Rožnov pod Radhoštěm, 1997. Holub, K. Umění a gastronomie. Praha, 2011. Vašák, J. - Kýr, K. Dějiny kulinářství, I. Praha, 2010. Peterková, E. Hornická kuchařka. Opava, 2009. Vašák, J. Chodská kuchyně. Praha, 2012. Vašák, J. Jak se vařívalo kdysi a jak dnes. A-G, H-K, L-O. Elektronická kniha. Praha, 2015. Vašák, J. Krkonošská kuchyně. Praha, 2012. Schlosarková, J. a kol. Kuchařka z Hlučínska. Opava, 2006. Burda, A. - Korbelářová, I. Opavské Slezsko. Zde se podávají regionální pokrmy. Opava, 2014. Vašák, J. Slezská kuchyně. Praha, 2012. Vašák, J. Slovácká kuchyně. Vašák, J. Valašská kuchyně. Praha, 2012.

Požadavky

Aktivní účast na seminářích, povinné absolvování 75 % výuky, plnění zadaných úkolů (ústní, písemné). Důraz je kladen na praktickou roviny předmětu. Studenti vypracují a prezentují před skupinou stanovené úkoly.

Garant

Prof. PhDr. Irena KORBELÁŘOVÁ, Dr.

Vyučující

Mgr. Michal ADAMMgr. Alexandr BURDAPhDr. Radmila DLUHOŠOVÁ, Ph.D.Prof. PhDr. Irena KORBELÁŘOVÁ, Dr.Petr KOVALMgr. Zdeněk REMEŠ