Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Kulinární dědictví a turismus II (VCKDS / 00010)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu VCKDS / 00010 - Kulinární dědictví a turismus II, Filozoficko-přírodovědecká fakulta, Slezská univerzita v Opavě (SU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Teoretická část:1. Úvod do studia předmětu.2. Historické aspekty vývoje stravování a gastronomie ve střední Evropě ("dědictví" podunajské monarchie - rakouská, uherská/maďarská/slovenská kuchyně, středozemní kuchyně ad.).3. Kulinární dědictví a jeho segmenty (soubor surovin, pokrmů, nápojů, přípravy a servírování jídel a kultury stolování).4. Identifikaci kulinárnímu dědictví, dokumentace a kritické zhodnocení.5. Možnosti uplatnění kulinárního dědictví v současné gastronomii a turismu; zážitkové akce.Seminární část:6. - 10. Příkladové prezentace kulinárního dědictví střední Evropy na příkladu vybraných regionů/subregionů: kulturně historické souvislosti; surovinové a technologické možnosti; příprava, podávání (Horní a Dolní Slezsko; slovenské subregiony; kuchyně podunajské monarchie ad.)

Literatura

Burda, A. - Dluhošová, R. Europe: Travelling and Gastronomy. Opava, 2013. Hall, C. M., Mitchell, R. Gastronomic tourism. Comparing food and wine tourism experiences in Niche Tourism. Contemporary Issues. Trends and Cases. Oxford, 2005. Jakimowicz-Klein, B. Kuchnia Śląska. Potrawy tradycyjne. Wrocław, 2014. Stoličná-Mikolajová, R. - Nováková, K. (eds.). Kulinárna kultúra regiónov Slovenska. Bratislava, 2012. Peter, P. Kulturgeschichte der ősterreichischen Kűche. Műnchen, 2013. Heinzelmann, U. Beyond Bratwurst. A History of Food in Germany. London, 2014. Sobel, G. Dzieje wrocławskiej gastronomii. Wrocław, 2012. Lozińska, M. - Loziński, J. Historia polskiego smaku. Warszawa, 2012. Peter, P. Kulturgeschichte der deutschen Kűche. Műnchen, 2009.

Požadavky

Aktivní účast na seminářích, povinné absolvování 75 % výuky, plnění zadaných úkolů (ústní, písemné). Důraz je kladen na praktickou roviny předmětu. Studenti vypracují a prezentují před skupinou stanovené úkoly.

Garant

Prof. PhDr. Irena KORBELÁŘOVÁ, Dr.

Vyučující

Mgr. Michal ADAMMgr. Alexandr BURDAPhDr. Radmila DLUHOŠOVÁ, Ph.D.Prof. PhDr. Irena KORBELÁŘOVÁ, Dr.Petr KOVALMgr. Zdeněk REMEŠ