Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Sociální služby pro osoby se specifickým (VCKDS / FVP03)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu VCKDS / FVP03 - Sociální služby pro osoby se specifickým, Filozoficko-přírodovědecká fakulta, Slezská univerzita v Opavě (SU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Možnosti sociální podpory státu a sociální služby pro osoby se specifickými potřebami (pro jedince s postižením, menšinám, matkám s dětmi, rodinám s nízkými příjmy apod.).2. Komunitní plánování sociálních služeb.3. Poslání a cíle sociálních služeb pro vybranou cílovou skupinu.4. Zásady pro tvorbu projektu zaměřeného na zpřístupnění kulturního dědictví pro vybranou skupinu.5. Tvorba základního projektového záměru - stanovení cíle zaměřeného na kulturní dědictví, výběr organizace/sociální služby, pro níž bude projekt tvořen, popis cílové skupiny projektu, jejich specifik, možností i omezení.6. Stanovení rizik souvisejících s projektem a návrhy na jejich eliminaci. Popis aktuálního stavu vybrané památky z hlediska přístupnosti.7. Příprava návrhu na vlastní realizaci projektu, který bude v hlavní linii sledovat specifika potřeb vybrané cílové skupiny. Náměty na zpřístupnění.8. Stanovená pravidla a zdůraznění nároků na osobu prezentující.9. Vlastní zpracování projektu.10. Představení projektu a diskuse.

Literatura

Desatero pro lepší komunikaci pracovníků veřejné správy s osobami se zdravotním postižením. Praha: Národní rada osob se zdravotním postižením, 2008. Jančo, M. Návštěvníci muzeí se speciálními potřebami: slabozrací a nevidomí. Muzeum: Muzejní a vlastivědná práce, 2013, roč. 51, č. 2. Huťanová, J. Príbeh Bratislavského hradu a pamiatky svetového kultúrneho dedičstva. Múzeum, 2013, roč. 59, č. 2, s. 46-47. Bernard, P. - Fabre, P. Příručka k fyzické a smyslové dostupnosti muzeí. Praha: Český výbor ICOM, 2003. PILÁT, M. Sociální práce s vybranými skupinami klientů. Distanční studijní opora. Opava: Slezská univerzita v Opavě, Fakulta veřejných politik, 2012. Matoušek, O. - Koláčková, J. - Kodymová, P. Sociální práce v praxi. Specifika různých cílových skupin a práce s nimi. Praha: Portál, 2005. ISBN 80-7367-002-X.Hradilková, T. - Sýkorová, V. Dotýkejte se, prosím! Průvodce hmatovými projekty. Praha: Sdružení Hapestetika, 1998. Jelínková, E. - Chadzipolichronisová, M. Jak se žije s handicapem, aneb Poznat znamená porozumět. Katalog věnovaný stejnojmenné výstavě. Brno: Moravské zemské muzeum, 2008. Vyhláška 505/2006 Sb., kterou se provádějí některá ustanovení zákona o sociálních službách, ve znění pozdějších předpisů. Francová, P. Za zeptání nic nedáte, aneb jak vidím svět, když nevidím. Praha: Okamžik, 2006. Zákon č. 108/2006 Sb., o sociálních službách, ve znění pozdějších předpisů.

Požadavky

Účast na výuce (75 %), aktivní vystupování v rámci diskusí, písemná seminární práce, prezentace vybraného tématu (PowerPoint). Úspěšné absolvování písemného testu, ústní rozpravy v rozsahu uvedené odborné literatury a obsahu přednášek.

Garant

Mgr. Marta KOLAŘÍKOVÁ, Ph.D.

Vyučující

PaedDr. Miroslav PILÁT, Ph.D.