Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Základy rétoriky pro průvodcovství (VCKDS / T0012)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu VCKDS / T0012 - Základy rétoriky pro průvodcovství, Filozoficko-přírodovědecká fakulta, Slezská univerzita v Opavě (SU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Orientační přehled probírané látky:1. Rétorika a historie, o smyslu rétoriky, jazykový projev a jeho psychologické účinky.2. Druhy řečového projevu a jejich specifika (přednáška průvodce, zahajovací proslov, uvítací proslov, děkovná řeč, uvítací řeč, motivační proslov atd.), přípravy a realizace projevu.3. Komunikace a stres, mediace, rozum a emoce, asertivita, agresivita, submisivita.4. Vystupování v médiích, řízené diskuze, úloha moderátora, monolog, argumentace.5. Struktury různých prezentací (prezentace zprávy, služby, plánu postupu, špatné zprávy atd.).6. Vyjednávání techniky, umění dialogu.7. Metody a význam sebepoznání, jak být přesvědčivý a přirozený.8. Galerie sociálních typů, pozorování a psychologické postižení lidských typů, širší životní a sociální prostředí, vliv na utváření životního stylu.

Literatura

Voříšek, K. - Vysekalová, J. Jak být přesvědčivý a neztratit se v davu. Praha: Grada, 2015. Thiele, A. Jak na špinavé triky a útoky v komunikaci. Praha: Grada, 2010. Černý, V. Rétorika. Brno: CPress, 2011. Šmajsová, B. Rétorika - vážnost mluveného slova. Praha: Grada, 2010. Šačková, A. Umění dialogu. Praha: Grada, 2011. Bilinski, W. Velká kniho rétoriky. Praha: Grada, 2011.

Požadavky

Aktivní účast na seminářích, povinné absolvování 75 % výuky, plnění zadaných úkolů (ústní, písemné). Prokázaná schopnost zpracování a prezentace vybraného tématu (PowerPoint), práce s odbornou literaturou a informačními zdroji.Důraz je kladen na praktickou rovinu předmětu. Studenti vypracují a prezentují před skupinou stanovené úkoly.

Garant

Mgr. Jiří SIOSTRZONEK, Ph.D.