Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Výchova ke zdraví (UO / 00019)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu UO / 00019 - Výchova ke zdraví, Fakulta veřejných politik v Opavě, Slezská univerzita v Opavě (SU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Obsah seminářů a praktických cvičení:1. Výchova ke zdraví - pojem, definice, hlavní zásady. Cíle výchovy ke zdraví. Metody výchovy ke zdraví. 2. Podpora zdraví.3. Orientace na zdraví - nová zdravotnická politika a strategie, nová koncepce ošetřovatelství.4. Program SZO "Zdraví pro všechny v 21. století". Zdraví a jeho determinanty.5. Životní a pracovní prostředí a jejich vliv na zdraví, životní styl.6. Prevence nejčastěji se vyskytujících neinfekčních onemocnění (ICHS, obezita, osteoporóza).7. Výživa. Tělesná aktivita. Zdravotní rizika a možnosti jejich ovlivnění. Preventivní působení.8. Kouření a alkohol. Zdravotní rizika a možnosti jejich ovlivnění. Preventivní působení.9. Drogy a gambling. Zdravotní rizika a možnosti jejich ovlivnění. Preventivní působení.10. Stres a mentální hygiena. Relaxace, význam odpočinku.11. HIV/AIDS, pohlavní nákazy. Zdravotní rizika a možnosti jejich ovlivnění. Preventivní působení.12. Prevence nejčastějších onkologických onemocnění (kolorektální karcinom, karcinom prsu, nádorové onemocnění plic, nádorové onemocnění kůže).

Literatura

PROVAZNÍK, K. Manuál prevence v lékařské praxi. [CD-ROM] Souborné vydání. Národní program zdraví. 1. vyd. Praha: Fortuna, 2004. ZÁVODNÁ, V. Pedagogika v ošetrovateľstve. Martin: Osveta 2005. MACHOVÁ, J., KUBÁTOVÁ, D. A KOL. Výchova ke zdraví pro učitele. 1. vyd. Ústí nad Labem: PF UJEP, 2006. WASSERBAUER, S. A KOL. Výchova ke zdraví. 3. vyd. Praha: Státní zdravotní ústav, 2001. EWLES, L., SIMNETT, I. Promoting health. 5th ed. Bailliere Tindall, 2003. KEBZA, V. Psychosociální determinanty zdraví. 1. vyd. Praha: Academia, 2005. HRUBÁ, M., FORETOVÁ, L., VORLÍČKOVÁ, H. Role sestry v prevenci a včasné diagnostice nádorových onemocnění. 1. vyd. Brno: Masarykův onkologický ústav, 2001. HANZLÍKOVÁ, A. A KOL. Úloha ošetrovateľstva v ochrane komunitného zdravia 1. Bratislava: Univerzita Komenského, 2002.

Požadavky

Požadavky k zápočtu:80 % aktivní účast na cvičeních (studentovi, který se z vážných důvodů nemohl povinné výuky zúčastnit, vyučující určí náhradní způsob splnění studijních povinností)Prezentace vybraného tématu

Garant

PhDr. Renáta ZELENÍKOVÁ

Vyučující

Mgr. Jiřina HOSÁKOVÁMgr. Eva SOCHOROVÁPhDr. Renáta ZELENÍKOVÁ