Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Ošetřovatelské postupy 2 (UO / 00030)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu UO / 00030 - Ošetřovatelské postupy 2, Fakulta veřejných politik v Opavě, Slezská univerzita v Opavě (SU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Obsah seminářů a praktických cvičení:1. Ošetřovatelský proces při parenterální aplikaci léků:druhy injekčních stříkaček, jehel. Aplikace i.d., s.c., i.m., i.v. Oš. proces při zajištění centrálních žilních vstupů2. Ošetřovatelský proces při aplikaci infuze:druhy inf. roztoků, pomůcky pro inf. terapii, místa aplikace, příprava a aplikace infuze3. Ošetřovatelský proces při aplikaci transfuze:druhy transfuzí, reakce a komplikace při transfuzi, příprava transfuze a asistence při aplikaci4. Ošetřovatelský proces při oxygenoterapii:význam kyslíku v organizmu, oxygenoterapie, aplikátory kyslíku5. Ošetřovatelský proces při odběru biologického materiálu:zásady při odběru biologického materiálu, odběr krve, moče, stolice, sekretu z dýchacích cest a chor. ložisek, žaludečních a duodenálních šťáv6. Ošetřovatelský proces při zavádění sondy do žaludku, enterální výživa:výhody a význam, přípravky pro enterální výživu. Zavedení nazogastrické a orogastrické sondy.7. Aplikace výživy do sondy. Péče o sondu. Péče o pacienta s perkutánní endoskopickou gastrostomií. Odstranění sondy8. Ošetřovatelský proces při punkčním a bioptickém vyšetření:druhy punkcí. Oš. proces při biopsii jater. Oš. péče o pacienta s lumbální, sternální, břišní, hrudní punkci9. Ošetřovatelský proces u klienta v perioperačním období, chirurgické oš.postupy:fáze operačního období, druhy operací, předoperační vyšetření, stanovení operačních rizik. Oš. péče o pacienta v intraoperačním a pooperačním období. Malé chirurgické výkony. Základní chirurgické nástroje10. Ošetřovatelský proces v péči o rány, management ošetřování ran:druhy ran, fáze hojení a komplikace při hojení. Příprava převazového vozíku. Převaz. Oš. péče o pac. s chronickou ranou. Oš. péče o pac. s imobilizačním obvazem11. Ošetřovatelský proces u pacienta/ klienta se stomií, management ošetřování stomií:druhy stomií. Pomůcky k ošetření. Edukace pacientů se stomií. Oš. péče o pacienta se stomií.

Literatura

DOENGES, M., E., MORHOUSE, M., F. Kapesní průvodce zdravotní sestry. Praha. Grada Publishing, 2001. MIKŠOVÁ, Z. A KOL. Kapitoly z ošetřovatelské péče 1. a 2. 1. akt. dopl.vyd. Praha: Grada, 2006. MUSIL, D. Klinická výživa a intenzivní metabolická péče. Olomouc: UP Olomouc, 2002. ELKIN, M.K.,PERRY, A.G., POTTER, P. A. Nursing Interventions and Clinical Skill. 3rd ed. St.Louis. Mosby, 2004. KRIŠKOVÁ, A. A KOL. Ošetrovateľské techniky. 2. dopl.vyd. Martin: Osveta, 2006. KOZIEROVÁ, ERBOVÁ, OLIVIEROVÁ. Ošetrovatelstvo, 1, 2. Martin. Osveta 1995 I. KOLEKTIV AUTORŮ. Vše o léčbě bolesti. Praha: Grada Publishing, 2006. ZADÁK, Z. Výživa v intenzivní péči. Praha: Grada Publishing, 2002.

Požadavky

Požadavky k zápočtu:90 % aktivní účast na cvičeních (studentovi, který se z vážných důvodů nemohl povinné výuky zúčastnit, vyučující určí náhradní způsob splnění studijních povinností)Písemný test, minimálně 80 % úspěšnostPožadavky ke zkoušce:Praktické prověření dovedností

Garant

Mgr. Jiřina HOSÁKOVÁ

Vyučující

Mgr. Jiřina HOSÁKOVÁMgr. Lucie MENŠÍKOVÁ