Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Vývojová psychologie (UO / 00036)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu UO / 00036 - Vývojová psychologie, Fakulta veřejných politik v Opavě, Slezská univerzita v Opavě (SU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Obsah přednášek:Úvod do studia.Vývojové hledisko a jeho význam v psychologiiČinitelé duševního vývojeZákonitosti biopsychického vývoje člověkaPeriodizace duševního vývoje člověka.Vývoj a učení,výchova činnostObdobí prenatální, novorozenecké, kojenecké a batolecíPředškolní a mladší školní věk.Dospívání - prepubescence, pubescence a adolescenceDospělost - raná, životní vyvrcholení a střední věkStáří - senium, senescencium, patriarchiumObsah seminářů a praktických cvičení:Úvod do studia.Nativistické a enviromentalistické přístupy k vývojovým činitelům.Význam prenatálního období pro duševní vývoj člověka.Utváření základní důvěry v období mateřského dětsKvalitativní stránka iniciativy v předškolním věkUtváření sebeprosazování v mladším školním věku.Hledání vlastní identity v dospíváníSpecificky psychosociální problém intimity v mladé dospělostiObsah pojmu generativity v dospělosti.Význam integrity v pozdní dospělosti a stáříVýcvik v projektivních metodách pro poznání vývoje člověka.

Literatura

MATĚJČEK, Z. - DYTRYCH, Z. Děti, rodina a stres. Praha:Galén, 1994. PŘÍHODA,V. Ontogeneze lidské psychiky. Praha:SPN, 1974. ČÍŽKOVÁ, J. A KOL. Přehled vývojové psychologie. Olomouc: UP, 1999. ČAČKA, O. Psychologie vrstev duševního dění osobnosti a jejich autodiagnostika. Brno 1994. VÁGNEROVÁ, M. Vývojová psychologie.Praha:Portál, 2000. MATĚJČEK, Z. Dítě a rodina v psychologickém poradenství. Praha: SPN, 1992. ISBN 8004-25236-2.PIAGET, J. Psychologie dítěte. Praha: Portál, 1997. Praha: Portál. MATOUŠEK,O. Rodina jako instituce a vztahová síť. Praha:Slon,1993.

Požadavky

Požadavky k zápočtu:80 % aktivní účast na cvičeních (studentovi, který se z vážných důvodů nemohl povinné výuky zúčastnit, vyučující určí náhradní způsob splnění studijních povinností)Aktivní účast na seminárním cvičeníPožadavky ke zkoušce:Písemný test, minimálně 80 % úspěšnostÚstní zkouška

Garant

Doc. PhDr. Mária GAŽIOVÁ, Ph.D.Mgr. Marta KOLAŘÍKOVÁ, Ph.D.PhDr. Zdeňka ŘÍMOVSKÁ

Vyučující

Doc. PhDr. Mária GAŽIOVÁ, Ph.D.PhDr. Zdeňka ŘÍMOVSKÁ