Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Oš. péče o ženu v gynekol. a porodnictví (UO / 00061)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu UO / 00061 - Oš. péče o ženu v gynekol. a porodnictví, Fakulta veřejných politik v Opavě, Slezská univerzita v Opavě (SU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Obsah přednášek:1. Preventivní péče o ženu v rámci systému primární péče (gynekologická anamnéza, gynekologické vyšetření (cytologie, kolposkopie), gyn. vyš. metody, preventivní programy2. Antikoncepce a výchova k plánovanému rodičovství, interrupce, spon.potrat.3. Malé a velké operace v gynekologii (vaginální, abdominální)4. Benigní nádorová onemocnění. Prevence a dispenzarizace5. Nejčastější maligní nádorová onemocnění (vulvy, vaginy, cervixu, endometria, vejcovodů, ovarií)6. Preventivní péče o ženu (porodnická anamnéza). Změny organismu v graviditě, diagnostika v graviditě, fyziologické a rizikové těhotenství, organizace antenatální péče7. Spontánní a patologický porod. Porodnické operace, náhlé příhody v porodnictví a gynekologii8. Vyšetřovací metody v porodnictví. Ectopická gravidita, sterilita, fertilita, infertilita, asistovaná reprodukce9. Poruchy menstruačního cyklu, dysmenorhoe, premenstruální syndrom, metrorrhagie, amenorrhoe, klimakterický syndrom10. Gynekologické záněty, inkontinence moči, abnormální polohy vnitřních pohlavních orgánů, descensus, venerické choroby11. Problematika dětské gynekologie a gynekologie dospívajících. Sexuální a reprodukční zdravíObsah semárních a praktických cvičení:1. Organizace ošetřovatelské péče v gynekologii a porodnictví. Systematické zhodnocení klientky/pacientky, ošetřovatelský screening v gynekologii a porodnictví. Standardní plány péče, ošetřovatelská dokumentace.2. Systémové ošetřovatelské hodnocení klientky/pacientky a ošetřovatelský proces během perinatální péče.3. Systémové ošetřovatelské hodnocení klientky/pacientky během rizikového těhotenství a patologického porodu.4. Systémové ošetřovatelské hodnocení klientky/pacientky v gynekologii a ošetřovatelský proces u vybraných stavů.5. Systémové ošetřovatelské hodnocení klientky/pacientky v gynekologii během perioperační péče.

Literatura

KOLEKTIV AUTORŮ. Gynekologie a porodnictví. Martin: Osveta, 1998. KUDELA,M. Základy gynekologie a porodnictví pro posluchače lékařské fakulty. 1.vyd. Olomouc: Univerzita Palackého, 2004. ČECH, E. - HÁJEK, Z. - MARŠAL, K. - SRB,B. a kol. Porodnictví. Praha:Grada Publishing, 1999. MACKŮ,F. - MACKŮ,J. Průvodce těhotenstvím. Praha: Grada Publishing, 1998.

Požadavky

Požadavky k zápočtu:100 % účast na seminářích, odborné semináře proběhnou na ošetřovacích jednotkách v seminárních místnostech jednotlivých pracovišťZpracování kasuistiky - zhodnocení klientky/pacientky, sestavení ošetřovatelského plánu péčePísemný test, 80% úspěšnost Požadavky ke zkoušce:Ústní zkouška

Garant

Doc. PhDr. Alexandra ARCHALOUSOVÁ, Ph.D.MUDr. Petr HERMAN

Vyučující

Doc. PhDr. Alexandra ARCHALOUSOVÁ, Ph.D.