Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Ošetřování ran (UO / 00082)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu UO / 00082 - Ošetřování ran, Fakulta veřejných politik v Opavě, Slezská univerzita v Opavě (SU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Obsah seminárních a praktických cvičení:1. Rány obecně, druhy ran, mechanismy vzniku. Proces hojení. Požadavky na výživu. Ošetřovatelský odhad a ošetřovatelská diagnostika u ošetřování ran.2. Principy a způsoby ošetřování ran. Lokální terapeutická opatření, celková terapeutická opatření. 3. Suché ošetřování ran. Vlhké ošetřování ran. Požadavky na obvazový materiál dle typu rány.4. Ošetřovatelská péče o klienta s chirurgickou ránou. Ošetřovatelská péče o klienta s akutním traumatickým defektem.5. Infekce v ráně. Typy infekcí, ošetřovaní infikované rány.6. Dekubitus, mechanismus vzniku dekubitu, prevence, časná detekce. Stupně dekubitu a jejich závažnost pro organizmus.7. Ošetřovatelská péče o pacienta s dekubitem dle stádia onemocnění.8. Diabetická noha, predispozice pro vznik onemocnění, preventivní opatření, časná detekce.9. Ošetřovatelská péče o pacienta s diabetickou nohou dle stádia onemocnění.10. Bércový vřed, mechanismus vzniku, preventivní opatření, predispozice pro vznik onemocnění, časná detekce defektu.11. Ošetřovatelská péče o pacienta s bércovým vředem dle stádia onemocnění.

Literatura

RYBKA, J. A KOL. Diabetologie pro sestry. Praha: Grada, 2006. KUBICOVÁ, Ľ. A KOL. Chirurgické ošetrovateľstvo. Martin: Osveta, 2005. BUREŠ, I. Léčba rány: Care 3. 1. vyd. Praha: Galén, 2006. KRIŠKOVÁ, A. a kol. Ošetrovateľské techniky - metodika sesterských činností. Martin: Osveta, 2006. RIEBELOVÁ, V., VÁLKA, J., FRANCŮ, M. Trendy soudobé chirurgie. Svazek 3. Dekubity. Prevence, konzervativní a chirurgická terapie. Praha: Galén, 2000. BLACK, J.M., HAWKS, J.H. Medical-Surgical Nursing: Clinical Management for Positive Outcomes 1, 2. 7th ed. St. Louis: Elsevier Saunders, 2005. ELKIN, M.K., PERRY, A.G., POTTER, P.A. Nursing interventions and clinical skills. 3rd ed. St. Louis: Mosby, 2004.

Požadavky

Požadavky k zápočtu:80 % aktivní účast na seminářích (studentovi, který se z vážných důvodů nemohl povinné výuky zúčastnit, vyučující určí náhradní způsob splnění studijních povinností)na semináře, které budou probíhat v nemocnici, se studenti dostaví s pomůckami: ochranný plášť, zdravotnická obuv, vizitkaPísemný test, minimálně 80 % úspěšnost

Garant

Bc. Jana KOZUBOVÁ