Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Klinická propedeutika (UO / DD020)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu UO / DD020 - Klinická propedeutika, Fakulta veřejných politik v Opavě, Slezská univerzita v Opavě (SU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Přednášky: .1. Anamnéza.2. Fyzikální vyšetření.3. Celkový stav nemocného.4. Základní nálezy na hlavě a krku.5. Základní nálezy na hrudníku a hrudních orgánech.6. Základní nálezy na břichu a břišních orgánech.7. Vyšetření pohybového systému.8. Základní neurologické vyšetření.9. Přehled vyšetřovacích metod.Semináře a cvičení:1. Základní fyzikální vyšetření.2. Vyšetření hlavy, krku.3. Vyšetření hrudníku, srdce, plic.4. Vyšetření břicha a břišních orgánů.5. Vyšetření urogenitálního systému.6. Vyšetření pohybového systému.7. Vyšetření obvodových cév.8. Vyšetření mízních uzlin.9. Vyšetření nervového systému.

Literatura

NEJEDLÁ, M. Fyzikální vyšetření pro sestry.Praha: Grada, 2006. ŠAJNAR, J. Klinická propedeutika. Distanční studijní opora. 1. vyd. [online]. Opava: Slezská univerzita v Opavě, 2012. CHROBÁK, L. a kol. Propedeutika vnitřního lékařství. Praha: Grada Publishing, 2010. ISBN 978-80-247-1309-0.VOKURKA, M., HUGO, J. a kol. Velký lékařský slovník. Praha: Maxdorf, 2007. ISBN 978-80-7345-130-1.

Požadavky

Požadavky k zápočtu: 80% aktivní účast na cvičeních ( studentovi, který se z vážných důvodů nemohl zúčastnit, určí vyučující náhradní způsob splnění tohoto požadavku). Písemný test, minimálně 80% úspěšnost.

Garant

Doc. MUDr. Radovan MALÝ, Ph.D.

Vyučující

MUDr. Jindřich ŠAJNAR, CSc.