Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Klinická hematologie (UO / DD030)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu UO / DD030 - Klinická hematologie, Fakulta veřejných politik v Opavě, Slezská univerzita v Opavě (SU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Přednášky:1. Úvod do hematologie, základní fyzikální a chemické vlastnosti krve.2. Krvetvorba - její struktura, funkce a řízení.3. Základy laboratorní diagnostiky v hematologii. Základní parametry krevního obrazu a jejich význam. Hemoglobin, jeho struktura a funkce.4. Anémie - charakteristika, druhy, terapie. Leukopenie a leukocytóza- charakteristika různých stavů a onemocnění a jejich terapie. Trombocytopenie a trombocytóza -- charakteristika různých stavů a onemocnění a jejich terapie.5. Onkologická hematologie - leukémie, lymfomy a jiné lymfoproliferace a myeloproliferace. Dárcovství kostní dřeně a krvetvorných buněk. Transplantace kostní dřeně a krvetvorných buněk.6. Fyziologie a patofyziologie krevního srážení. Vrozené a získané poruchy krevního srážení. Trombofilní stavy, tromboembolická nemoc. Antikoagulační léčba.7. Organizace transfuzní služby v ČR. Dárcovství krve a krevních složek. Správná transfuzní praxe. Správná výrobní praxe při výrobě transfuzních přípravků. Význam vyšetřování infekčních markerů v transfuzní službě.8. Imunohematologie. AB0 a Rh systém - jejich klinický význam. Předtransfuzní vyšetření. Hemolytické onemocnění novorozenců.9. Transfuzní přípravky - druhy a indikace. Krevní deriváty - druhy a indikace. Hemovigilance a potransfuzní reakce. Hemaferézy.Semináře a cvičení:1. Odběry krve pro hematologická. Analyzátory krevního obrazu. Preanalytická fáze a její význam.2. Vyšetření sedimentace erytrocytů, hematokritu. Hemokoagulační analyzátory, interpretace výsledků.3. Stanovení krevní skupiny AB0 systému a Rh. Příprava a aplikace transfuze krve a krevních derivátů.4. Mikroskopické pozorování vzorků.

Literatura

KUBISZ, P. a kol. Hematológia a transfuziológia. Praha: Grada Publishing, 2006. ISBN 80-247-1779.PENKA, M., TESAŘOVÁ, E. a kol. Hematologie a transfuzní lékařství. Praha: Grada Publishing, 2011. ISBN 978-80-247-3459-0.GALUSZKOVÁ, D. Klinická hematologie pro sestry. Distanční studijní opora a e-learningový kurz. Opava: Slezská univerzita v Opavě, 2012. WHO. Klinické použití krve. Praha: Grada Publishing, 2005. ISBN 80-247-0268-1.VOKURKA, S. a kol. Ošetřovatelské problémy a základy hemoterapie. Praha: Galén, 2005. ISBN 80-726-2299-4.ADAM Z., KREJČI M., VORLÍČEK J. a kolektiv. Hematologie - přehled maligních hematologických nemocí. Praha: Grada Publishing, 2008. ISBN 978-80-247-2502-4.PECKA, M. a kol. Praktická hematologie - Laboratorní metody. Český Těšín: Infiniti art, 2010. ISBN 978-80903871-9-5.

Požadavky

Požadavky k zápočtu: úspěšné absolvování zápočtového testu, minimálně 80 %.

Garant

MUDr. Jana BJALKOVÁ

Vyučující

MUDr. Jana BJALKOVÁ