Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Koncepční modely a teorie ošetřovatelstv (UO / DK023)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu UO / DK023 - Koncepční modely a teorie ošetřovatelstv, Fakulta veřejných politik v Opavě, Slezská univerzita v Opavě (SU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Přednášky:1. Paradigma oboru ošetřovatelství. Ošetřovatelství jako vědní disciplina. Základní pojmy - koncepce, model, rámec, teorie, filozofie. Vztah filozofií, modelů, teorií k metodologii ošetřovatelství.2. Ošetřovatelské filozofie, modely, teorie - kategorie ošetřovatelských filozofií, teorií a modelů. Odlišnosti ošetřovatelských filozofií, teorií a modelů.3. Filozofické práce v ošetřovatelství.4. Teorie ošetřovatelství - velké a střední.5. Modely ošetřovatelství.Semináře:1. Systematické zhodnocení klienta/pacienta s využitím filozofických prací (Nightingale, Watson, Benner, Ray, Martinsen, Eriksson).2. Systematické zhodnocení klienta/pacienta s využitím koncepčních modelů (Johnson, King, Levine, Neuman, Orem, Rogers, Roy).3. Systematické zhodnocení klienta/pacienta s využitím ošetřovatelských teorií (Orlando, Pender, Newman, Parse, Leininger, Erickson, Tomlin, Swain, Husted, Mercer).

Literatura

ARCHALOUSOVÁ, A. Aplikace vybraných ošetřovatelských modelů do klinické a komunitní praxe. Hradec Králové: Nucleus 2005. TOMEY, A. M., ALLIGOOD, M. R. Nursing Theorists and Their Work. St. Louis: Mosby, 2006. ISBN 0-323-03010-6.ŽIAKOVÁ, K. a kol. Ošetrovatelské konceptuálné modely. Martin: Osveta, 2007. ISBN 978-80-8063-247-2.ARCHALOUSOVÁ, A. Přehled vybraných ošetřovatelských modelů. Hradec Králové: Nucleus 2003. ARCHALOUSOVÁ, A. Systematický přístup v péči o ženu s využitím vybraných koncepčních modelů a teorií. Distanční studijní opora a e-learningový kurz. Opava: Slezská univerzita v Opavě, 2012. ARCHALOUSOVÁ, A. Aplikace teorie Ramony T. Mercer do ošetřovatelské praxe. In Cesta k profesionálnímu ošetřovatelství V. Slezská vědecká konference ošetřovatelství s mezinárodní účastí v Opavě. Opava: Ústav ošetřovatelství Fakulty veřejných politik Slezské univerzity v Opavě, 2010. ISBN 978-80-7248-607-6.ARCHALOUSOVÁ, A., KOHOUTOVÁ, I., JIRKOVSKY, D., ANDRAŠČÍKOVÁ, Š., RYBÁROVÁ, L., ŽULTÁKOVÁ, S. Koncepční modely a teorie v aplikaci na psychiatrické ošetřovatelství. In Cesta k modernímu ošetřovatelství XIII. Sborník příspěvků z konference ošetřovatelství v roce 2011. Praha: Fakultní nemocnice v Motole, 2011. ISBN 978-80-87347-05-8.ARCHALOUSOVÁ, A. Ošetřovatelský model Leiningerové a ukázka jeho aplikace do klinického ošetřovatelství. Poster. In.: Konference l. turnovských ošetřovatelských dnů. Sedmihorky, 2005. ARCHALOUSOVÁ, A., SLEZÁKOVÁ, Z. Ošetřovatelský model Oremové a ukázka jeho aplikace v gynekologickém ošetřovatelství. Ošetřovatelství 5, 2003, 3-4: 74-79.

Požadavky

Požadavky k zápočtu: zpracování vybraného tématu ke zhodnocení novorozence v rozsahu 5 - 7 stran a jeho obhajoba.

Garant

Mgr. Pavlína RABASOVÁ, Ph.D.

Vyučující

Mgr. Jana KAČOROVÁ, PhD.