Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Transkulturní ošetřovatelství (UO / DK043)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu UO / DK043 - Transkulturní ošetřovatelství, Fakulta veřejných politik v Opavě, Slezská univerzita v Opavě (SU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Semináře:1. Úvod do transkulturního ošetřovatelství.2. Leiningerové model kulturně shodné a rozdílné péče založené na různorodosti a univerzálnosti.3. Model "vycházejícího slunce".4. Etnoošetřovatelské posuzování krátké a dlouhé.5. Model kulturního posouzení dle Gigarové-Davidhizarové. Struktura pro posouzení jedince.6. Aplikace kulturního posouzení do ošetřovatelského posouzení stavu potřeb u pacientů v ČR.7. Specifika české sociokulturní komunity a zdravotnického systému.8. Spiritualita člověka a její význam ve zdraví a v nemoci, vlivy na životní styl. Spirituální problémy - ošetřovatelské diagnózy.9. Specifika vybraných sociokulturních a etnických komunit žijících na území České republiky 1.10. Specifika vybraných sociokulturních a etnických komunit žijících na území České republiky 2.11. Kulturní identifikátory.Cvičení:1. Etnoošetřovatelské posuzování krátké a dlouhé.2. Model kulturního posouzení dle Gigarové-Davidhizarové. Struktura pro posouzení jedince.3. Zamýšlení nad "námi samotnými" - nad příslušníky majoritní komunity, nad zdravotníky a systémem, ve kterém jsou sestry profesionály.

Literatura

NEMČEKOVÁ, M., ŠPIRUDOVÁ, L. Leiningerové teorie kulturně shodné a rozdílné péče založené na různorodosti a univerzálnosti. In Ošetřovatelství, konceptuální modely a teorie. Eds. K. Žiaková, D. Jarošová, J. Čáp. Ostrava: ZSF, OU v Ostravě, 2008. ISBN 80-7368-068-8.IVANOVÁ, K., ŠPIRUDOVÁ, L., KUTNOHORSKÁ, J. Multikulturní ošetřovatelství I. Praha: Grada, 2005. ISBN 80-247-1212-1.ŠPIRUDOVÁ, L., TOMANOVÁ, D., KUDLOVÁ, P., HALMO, R. Multikulturní ošetřovatelství II. Praha: Grada, 2006. ISBN 80-247-1213-X.MASTILIAKOVÁ, D., ARCHALOUSOVÁ, A. a kol. Multikulturní ošetřovatelství 1 [online]. c2008 [cit. 4. dubna 2008]. Opava: Slezská univerzita v Opavě, 2008. ŠPIRUDOVÁ, L. a kol. Překonávání kulturních a komunikačních bariér při péči o pacienty odlišných etnik a kultur. Olomouc: LF UP, 2002. LEININGER, M. Leininger´s Theory of Nursing: Cultural Care Diversity and Universality. In Nursing Science Quarterly. 1988. GIGER, J. N., DAVIDHIZAR, R. E. Trancultural Nursing. Assessment & Intervention. St. Louis: Mosby, 1999. ISBN 0-3230-0287-0.ANDREWS, M. M., BOYLE, J. S. Transcultural Concepts in Nursing Care. Philadelphia: Lippincott, 1999. ISBN 0-7817-1038-3.

Požadavky

Zápočet se uděluje za vypracování 3 úkolů (1 dlouhého a 2 krátkých), které si studující volí z nabídky čtyř dlouhých úkolů (jedná se o situační kazuistiky k řešení problémů) a šesti krátkých úkolů. Úkoly plní v prostředí e-learningu. Po přijetí úkolů vyučujícím student získává zápočet.

Garant

Mgr. Lenka ŠPIRUDOVÁ, Ph.D.