Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Ošetř. péče u akutních a kritick. stavů (UO / DK063)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu UO / DK063 - Ošetř. péče u akutních a kritick. stavů, Fakulta veřejných politik v Opavě, Slezská univerzita v Opavě (SU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Oddělení urgentního příjmu a traumatologie v nemocnici. Hlavní cíl péče na urgentním příjmu. Okamžitá efektivní resuscitace a stabilizace kritických nemocných nebo zraněných.2. Urgentní stavy vyžadující nemocniční péči: bezvědomí, šokové stavy, krvácení, akutní bolest, intoxikace, popáleniny, traumata, polytraumata, eviscerace orgánů aj. Umírání a smrt na urgentním příjmu.3. Stanovení priorit v péči o nemocného v urgentním stavu, počáteční hodnocení stavu a intervence. Akutní dialýza. Transplantace. Kontinuální eliminační metody.4. Diagnostické a vyšetřovací metody u kriticky nemocných. Monitorování pacientů v akutní péči (tlak: intrakraniální, arteriální, centrální venózní, pravostranná srdeční katetrizace, pulzní oxymetrie, kapnometrie, analýzy krevních plynů, EKG aj.).5. OP (ošetřovatelská péče) u kritických neurologických stavů: poranění hlavy a míchy, aneurysma, status epilepticus, intracerebrální hemoragie, CMP.6. OP u kritických stavů interních: plicní, srdeční, gastrointestinální, endokrinní, renální.7. OP u multisystémového selhání - kritické stavy: popáleniny, intravaskulární koagulace, šokové stavy.8. OP v diabetickém kómatu.9. OP o nemocného s krvácením v horní části gastrointestinálního traktu.10. OP o nemocného s mozkovou hemoragií. OP o nemocného s akutní elektrolytovou dysbalancí.11. OP o nemocného s akutní diseminovanou intravaskulární koagulaci.12. OP při akutní dialýze.13. OP o nemocného s akutním traumatem hrudníku a břicha.14. OP o nemocného s akutním traumatem končetin.15. OP o nemocného s polytraumatem.

Literatura

BOHUŠ, O. A KOL. Anesteziológia a intenzívna starostlivosť I. Martin: Osveta, 1992. ISBN 80-217-0436-5.HANDL, P. Monitorování pacientů v anesteziologii,resuscitaci a intenzivní péči - vybrané kapitoly. IDV ZP Brno, 1999. KRUPOVÁ, L. Ošetřovatelská péče u akutních stavů. Distanční studijní opora a e-learningový kurz. Opava: Slezská univerzita v Opavě, 2012. KAPOUNOVÁ, G. Ošetřovatelství intenzivní péči. Praha: Grada, 2007. ADAMS, B., HAROLD, C. E. Sestra a akutní stavy od A do Z. Praha: Grada, 1999. ISBN 80-7169-893-8.KOLEKTIV AUTORŮ. Sestra a urgentní stavy. Praha: Grada, 2009. CHROBOK, V., ASTL, J., KOMÍNEK, P. A KOL. Tracheostomie a koniotomie techniky, komplikace a ošetřovatelská péče. Praha: Maxdorf, 2004. ISBN 80-7345-031-3.DOSTÁL, P. A KOL. Základy umělé plicní ventilace. Praha:Maxdorf, 2005. ISBN 80-7345-059-.BRODANOVÁ, A., ANDĚL, A. Infúzní terapie, parenterální a enterální výživa. Praha: Grada Publishing, 1994. ISBN 80-85623-60-9.DRÁBKOVÁ, J. Polytrauma v intenzivní medicíně. Praha: Grada Publishing, 2002.

Požadavky

Podmínkou udělení zápočtu je povinná účast na výuce s minimální prezencí 80% (studentovi, který se z vážných důvodů nemohl povinné výuky zúčastnit, vyučující určí náhradní způsob splnění studijních povinností).Řízené samostudium s průběžným ověřováním dosažených znalostí. Po splnění stanovených kritérií bude udělen zápočet.Požadavky ke zkoušce: písemný test, minimální úspěšnost 80%.

Garant

MUDr. Ivana VOLFOVÁ, Ph.D.

Vyučující

MUDr. Ivana VOLFOVÁ, Ph.D.