Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Ošetřovatelská péče o seniory (UO / DP034)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu UO / DP034 - Ošetřovatelská péče o seniory, Fakulta veřejných politik v Opavě, Slezská univerzita v Opavě (SU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Přednášky:1. Současné trendy v prodlužování lidského života, dělení staršího věku u dospělé populace.2. Morbidita a mortalita (délka života, nejčastější chronická onemocnění).3. Tělesné změny u seniorů (jednotlivé tělesné orgány a systémy).4. Zdravé stáří - vymezení cílů pro věkově starší populaci; rozvoj služeb a péče o seniory v rámci primární a terciální péče.5. Organizace zdravotní péče a sociálních služeb; základní odlišnosti oblasti primární, sekundární a terciální péče o seniory.6. Podpora zdraví a prevence v primární péči (anamnéza, fyzikální vyšetření, laboratorní a diagnostické testy, edukace, poradenství, dieta, tělesný pohyb; omezení kouření, alkoholu, léčba závislostí; prevence úrazů, pádů, popálení; péče o chrup a zubní náhrady; péče o rizikové skupiny seniorů při hormonální léčbě, při nadužívání analgetik a salicylátů; ochrana kůže před nadměrným sluněním, imunizace: tetanus, influenza, pneumokokové infekce, u rizikových skupin: hepatitida B).7. Sekundární péče: akutní klinické stavy, léčba a prevence vzniku komplikací (ošetřovatelská péče).8. Terciární péče: chronické stavy, léčba a prevence vzniku komplikací (ošetřovatelská péče).9. Klinické stavy poruchy vnímání, paměti, stavy úzkosti, smutku, lítosti, beznaděje, bezmocnosti, zmatenosti, demence, suicida apod.Semináře a cvičení:1. Práva seniorů, základní odlišnosti celostní ošetřovatelské péče o potřeby seniorů (nejčastější ošetřovatelské diagnózy).2. OP (= ošetřovatelská péče) o seniora s poruchou dýchání; srdeční činnosti; termoregulace.3. OP o seniora s poruchou rovnováhy tekutin a elektrolytů; s poruchou výživy.4. OP o seniora s poruchou vyprazdňování moče; stolice.5. OP o seniora se sníženou pohyblivostí s protrahovaným pobytem na lůžku.6. OP o seniora s bolestí (akutní, chronickou) a tělesným nepohodlím: nauzea, zvracení, svědění.7. OP o seniora s deficitem sebepéče (neschopnost: najíst se, umýt se, okoupat se, obléknout se, dojít si na toaletu, nakoupit si, uvařit si, udržovat domácnost).8. OP o seniora s poruchami vnímání a paměti; s projevy úzkosti, smutku, lítosti, duchovní tísně, beznaděje, zmatenosti. OP o seniora s bezmocností, demencí a se suicidálním pokusem.9. OP o seniora po operaci.

Literatura

KALVACH, Z. a kol. Geriatrické syndromy a geriatrický pacient. Praha:Grada Publishing, 2008. PŘIBYL, H. Lidské potřeby ve stáří. Vydal Maxdorf,s.r.o.nakladatelství odborné literatury,Na Šejdru 247/6a,Praha 4.,Jessenius. ISBN 978-80-7345-437-1.PŘIBYL, H. Ošetřovatelská péče o seniory. Distanční studijní opora [online]. c2008, posl. akt. 2008 [cit. 2012-09-15]. Opava: Slezská univerzita v Opavě, 2008. VENGLAŘOVÁ, M. Problematické situace v péči o seniory. Příručka pro zdravotnické a sociální pracovníky. Praha: Grada Publishing, 2007. ISBN 978-80-247-2170-5.TOPINKOVÁ, E. Geriatrie pro praxi. Praha:Galén, 2005. ISBN 80-726-2365-6.DOENGES E. M., MOORHOUSE M. F. Kapesní průvodce Zdravotní sestry. Praha: Grada Publishing, 2001. ISBN 80-247-0242-8.MINIBERGEROVÁ, L., DUŠEK, J. Vybrané kapitoly z psychologie a medicíny pro zdravotníky pracující se seniory. Brno: NCO NZO, 2006. ISBN 80-7013-436-4.

Požadavky

Požadavky k zápočtu: 80% účast na seminárním cvičení. Na semináře, které budou probíhat v nemocnici, se student dostaví s pomůckami: ochranný plášť, zdravotnická obuv, vizitka (jmenovka), plány péče. Vypracování plánu péče.Písemný test (minimální úspěšnost 80 %).Požadavky ke zkoušce: ústní zkouška.

Garant

MUDr. Hugo PŘIBYL, Ph.D.

Vyučující

MUDr. Hugo PŘIBYL, Ph.D.