Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Ošetř. péče o nem. s onkolog. chorobami (UO / DP056)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu UO / DP056 - Ošetř. péče o nem. s onkolog. chorobami, Fakulta veřejných politik v Opavě, Slezská univerzita v Opavě (SU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Epidemiologie výskytu maligních onemocnění; rizikové faktory (tabák, alkohol, pracovní prostředí, záření, dieta, viry, léky apod.); klasifikace nádorů podle tkáňového typu.2. Primární péče: prevence a včasný záchyt; včasné varovné signály maligního onemocnění.3. TNM systém klasifikace tumorů (hloubka invaze, šíření, velikost).4. Sekundární péče: diagnostika a léčba maligních onemocnění (operace, radioterapie, chemoterapie).5. Vedlejší účinky radiační terapie (akutní a chronické) na jednotlivé tělesné orgány; chemoterapie, chemoterapeutika (druhy klasifikace, hlavní projevy vedlejších účinků a toxicity).6. Onkologické akutní stavy (hyperkalcemie, diseminovaná intravaskulární koagulace, septický šok, komprese míchy, perikardiální tamponáda, superior vena cava syndrom, tumor lysis syndrom, syndrom poruchy sekrece antidiuretického hormonu).7. Management bolesti u onkologicky nemocných.8. Terciární péče, její organizace a služby podle potřeb onkologicky nemocných (ošetřovatelské ústavy, hospice, domácí péče).9. Péče o kůži v průběhu radiační terapie; Změny ve výživě onkologických pacientů.10. Ošetřovatelská péče o pacienta se změněnou obranyschopností organismu, vysoké riziko infekce.11. Ošetřovatelská péče o pacienta s alopecií, se změnami na sliznici dutiny ústní (po radioterapii, chemoterapii).12. Ošetřovatelská péče o pacienta po chemoterapii a radioterapii.13. Ošetřovatelská péče o pacienta s nauzeou a zvracením (při onkologické léčbě); s projevy krvácení, s anémií.14. Ošetřovatelská péče o pacienta s obstipací a diarrheou (při onkologické léčbě); ošetřovatelská péče o pacienta se sexuální dysfunkcí (při onkologické léčbě).

Literatura

VORLÍČEK, J., ABRAHÁMOVÁ, J., VORLÍČKOVÁ, H. a kol. Klinická onkologie pro setry. Praha: Grada, 2012. ISBN 978-80-247-3742-3.ADAM, Z., VORLÍČEK, J., KOPTÍKOVÁ, J. Obecná onkologie a podpůrná léčba. Praha: Grada Publishing, 2003. ISBN 80-247-0677-6.KISVETROVA, H. Ošetřovatelská péče v onkologii. Distanční studijní opora. 1. vyd. [online]. Opava: Slezská univerzita v Opavě, 2012. KLINE, N. E., ed. Essentials of pediatric hematology-oncology nursing: a core curriculum. Glenview: Aphon, 2008. ISBN 978-0-9666193-3-1.MUNZAROVÁ, M. Eutanazie, nebo paliativní péče. Praha: Grada Publishing, 2005. ISBN 80-247-1025-0.O´CONNOR, M., ARANDA, S. Paliativní péče-pro sestry všech oborů. Praha: Grada Publishing, 2005. ISBN 80-247-1295-4.WILHELM, Z. a kol. Výživa v onkologii. Brno: NCO NZO, 2004. ISBN 80-7013-410-0.

Požadavky

Podmínkou udělení zápočtu je povinná účast na výuce s minimální prezencí 80%, studentovi, který se z vážných důvodů nemohl povinné výuky zúčastnit, vyučující určí náhradní způsob splnění studijních povinností.Splnění kritérií zápočtového testu.Po splnění zápočtu následuje zkouška formou písemného testu, minimální úspěšnost 80%.

Garant

Doc. MUDr. Stanislav CZUDEK, CSc.

Vyučující

Doc. MUDr. Stanislav CZUDEK, CSc.MUDr. Margita NOVÁČIKOVÁ