Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Přenosné nemoci 2 (UO / SK025)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu UO / SK025 - Přenosné nemoci 2, Fakulta veřejných politik v Opavě, Slezská univerzita v Opavě (SU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Obsahové zaměření přednášek:Počet hodin Témata1 Postavení lékařské mikrobiologie, infekčního lékařství a imunologie v systému zdraví člověka. Legislativní normy a právní ustanovení související s ochranou před šířením infekčních nákaz.1 Vztah makro a mikroorganismu a jejich význam pro zachování zdraví člověka, event. vývoj onemocnění.1 Významná bakteriální agens pro člověka1 Významná virová agens pro člověka1 Virové hepatitidy a jejich význam ve zdravotnictví1 Odhad míry rizika působení infekčních agens na zdravotní stav lidské populace.1 Nozokomiální nákazy v ošetřovatelství, riziko pro pacienty, ale i pro zdravotníky.1 Hlavní zdroje šíření infekčních agens v nemocničních zařízeních a institucích zabezpečujících péči o člověka.1 Základní poznatky z imunologie a imunoprevenceObsahové zaměření seminářů a praktických cvičení:Počet hodin Témata1 Vývoj infekčního onemocnění. Význam imunologie a imunosuprese u zdravé a nemocné populace.1 Prevence pohlavně přenosných chorob. Prevence virové hepatitidy.1 Prevence přenosu nozokomiálních nákaz. Opatření nutná při vzniku nozokomiálních nákaz.1 Prevence virových onemocnění. Prevence průjmových onemocnění. Prevence infekčních onemocnění přenášených klíšťaty0,5 Exkurze na infekční oddělení.

Literatura

ŠEJDA, J., ŠMERHOVSKÝ, Z.,GÖPFERTOVÁ, D. Výkladový slovník epidemiologické terminologie. Praha:Grada, 2005. ISBN 80-2471-068-4.TICHÁČEK,B. Základy epidemiologie. Praha: Galén, 1997. ISBN 80-8582-453-1.GÖPFERTOVÁ, D.,PAZDIORA, P.,DÁŇOVÁ, J. Epidemiologie infekčních nemocí. Praha:Univerzita Karlova v Praze, 2005. ISBN 80-2460-452-3.LOBOVSKÁ, A. Infekční nemoci. Praha:Univerzita Karlova v Praze, 2002. MAĎAR, R. et al. Prevence nozokomiálních nákaz v klinické praxi. Praha:Grada, 2006. ŠEVČÍKOVÁ, H. Přenosné choroby - speciální část A. Distanční studijní opora a e-learningový kurz. Opava: Slezská univerzita v Opavě, 2012. ŠEVČÍKOVÁ, H. Přenosné choroby - speciální část B. Distanční studijní opora a e-learningový kurz. Opava: Slezská univerzita v Opavě, 2012.

Požadavky

Požadavky k zápočtu:" 80 % aktivní účast na cvičeních (studentovi, který se z vážných důvodů nemohl povinné výuky zúčastnit, vyučující určí náhradní způsob splnění studijních povinností)" Aktivní účast v seminárním cvičeníPožadavky ke zkoušce:" Písemný testA-B: 85 % a více správných odpovědíC-D: 70-84 % správných odpovědíE: 60-69 % správných odpovědíF: nevyhověl nižší počet než 60 %

Garant

Doc. MUDr. Rastislav MAĎAR, Ph.D.

Vyučující

Doc. MUDr. Rastislav MAĎAR, Ph.D.