Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Klinická biochemie (UO / SK054)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu UO / SK054 - Klinická biochemie, Fakulta veřejných politik v Opavě, Slezská univerzita v Opavě (SU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Obsahové zaměření přednášek:Počet hodin Témata1 Klinická biochemie a její postavení mezi lab. obory,diagnostický a terapeutický význam bioch. vyšetření.1 Odběr biologického materiálu. Speciální biochemická vyšetření, funkční testy.1 Preanalytické vlivy na výsledek lab. vyšetření.1 Základní biochemická vyšetření - principy.1 Stanovení některých biochemických parametrů na přístrojích u lůžka pacienta (POCT).1 Stanovení acidobazické rovnováhy v krvi na přístrojích POCT.1 Celkové vyšetření moče - základní principy stanovení.1 Fyziologické rozmezí základních biochemických paramerů.1 Interpretace biochemických výsledků v klinické praxi, postanalytické vlivy.Obsahové zaměřeni seminářů a praktických cvičení:Počet hodin Témata1 Praktické zásady při odběrech kapilární a venózní krve (anaerobní odběry).1 Transport biochemického materiálu a preanalztické zpracování (centrifugace krve). Interpretace biochemických výsledků v klinické praxi, postanalytické vlivy. Vyšetření glukózy v kapilární krvi na glukometrech.1 Praktické zásady při odběru moče (jednorázová porce, sbíraná za čas. Období, konzervace). Chemické vyšetření moče pomocí indikačních papírků ( pH,ketolaátky,glukóza,bílkovina). Chemické vyšetření moče pomocí indikačních papírků (bilirubin,urobilinogen,krev).1 Praktické stanovení některých biochemických parametrů na přístrojích POCT. Praktické stanovení acidobazické rovnováhy na přístrojích POCT. Základní údržba přístrojů POCT.0,5 Exkurze na odborných úsecích oddělení klinické biochemie.

Literatura

CHERNECKY,C.C., BERGER,B. J. Laboratory Tests and Diagnostic Procedures. 2nd ed. Philadelphia: W.B.Saunders Co, 1997 ISBN 0-7216-6793-7. BUBNOVÁ, E.et al. Praktická cvičení z biochemie. Praha:Univerzita Karlova v Praze, 2000. ISBN 80-2460-158-3.ODSTRČIL, J., ODSTRČILOVÁ, M. Chemie potravin. Brno:NCO NZO, 2006. ISBN 80-7013-435-6.SCHNEIDERKA,P.et al. Kapitoly z klinické biochemie. Praha: Karolinum, 2004. ISBN 80-246-0678-X.RACEK, J. Klinická biochemie. Praha:Galén, 2006. ISBN 80-7262-324-9.KRUPOVÁ, L. Ošetřovatelská péče u akutních stavů. Distanční studijní opora a e-learningový kurz. Opava: Slezská univerzita v Opavě, 2012.

Požadavky

Požadavky k zápočtu:80 % aktivní účast na cvičeních (studentovi, který se z vážných důvodů nemohl povinné výuky zúčastnit, vyučující určí náhradní způsob splnění studijních povinností)Úspěšné absolvování zápočtového testu, minimálně 80 % úspěšnostNesplnění testu - ústní přezkoušení

Garant

Doc. MUDr. Petr SCHNEIDERKA, CSc.

Vyučující

Mgr. Lenka STANOVSKÁMgr. Lenka STANOVSKÁ