Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Management a kvalita péče (UO / SK060)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu UO / SK060 - Management a kvalita péče, Fakulta veřejných politik v Opavě, Slezská univerzita v Opavě (SU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Obsahové zaměření přednášek:Počet hodin Témata2 Úvod do managementu - pojetí managementu a jeho vývoj ve 20. století.1 Průřezové činnosti managementu I - rozhodování, plánování, organizování.2 Průřezové činnosti managementu II - řízení implementace, kontrola a informační systémy v manažerské práci.1 Profil manažera - manažerské dovednosti.1 Základní ekonomické pojmy - výnosy, náklady a hospodářský výsledek; tvorba rozpočtu.1 Marketing ve zdravotnictví, podstata marketingu, marketing služeb, marketingové nástroje a druhy marketingové komunikace.1 Personální management I - personální řízení a personální činnosti, analýza práce a tvorba pracovních úkolů, personální plánování.1 Personální management II - získávání, výběr a přijímání zaměstnanců, řízení výkonu a hodnocení zaměstnanců, vzdělávání a rozvoj zaměstnanců.1 Firemní kultura a identita ve zdravotnictví.1 Interakce a komunikace v rámci organizace, rozhodování a řízení konfliktů.1 Metody a techniky strategického managementu II - analýza SWOT, SPACE, PEST, metoda VRIO, BSC a cílových nákladů.1 Management změn.Obsahové zaměření seminářů a praktických cvičení:Počet hodin Témata1 Metody a formy poskytování ošetřovatelské péče.1 Úvod do managementu kvality ve zdravotnictví.1 Systémy hodnocení kvality ve zdravotnictví - akreditace zdravotnických zařízení (SAK ČR, JCI, MAGNET), možnosti implementace norem řady ISO ve zdravotnictví.1 Management rizik ve zdravotnictví.1 Audit.1 Time management.1 Projektové řízení.1 Metody a techniky strategického managementu I - cyklus a systém strategického řízení, finanční analýza, teorie hodnoty, benchmarking, analýza zdrojů a kompetencí organizace.

Literatura

ŠKRLA, P., ŠKRLOVÁ, M. Kreativní ošetřovatelský management 1. vyd. Praha : Advent-Orion, 2003. Metodické opatření č. 16/98 Akreditace zdravotnických zařízení. Praha: Věstník Ministerstva zdravotnictví České republiky, 1998. JCI. Mezinárodní akreditační standardy pro nemocnice. Komentovaný oficiální překlad. Praha: Grada, 2004. ISBN 80-247-0629-6.MARX, D. Průvodce akreditačním šetřením Spojené akreditační komise ČR. 1. vyd. Praha: Spojená akreditační komise ČR, 2007. BEDRNOVÁ, E., NOVÝ, I., ET AL. Psychologie a sociologie řízení. 3. vyd. Praha: Management press, 2007. ŠKRLA, P., ŠKRLOVÁ, M. Řízení rizik ve zdravotnických zařízeních. 1. vyd. Praha: Grada, 2008. SOUČEK, Z., BURIAN, J. Strategické řízení zdravotnických zařízení. Praha: Professional publishing, 2006. ISBN 80-86946-18-5.ŠPIRUDOVÁ, L. Vybrané kapitoly managementu ošetřovatelství. Distanční studijní opora a e-learningový kurz. Opava: Slezská univerzita v Opavě, 2012. KRÁLOVÁ, J. Vybrané kapitoly z personalistiky. Distanční studijní opora a e-learningový kurz. Opava: Slezská univerzita v Opavě, 2012. GROHAR - MURRAY, M., E., DiCROCE, H., R. Zásady vedení a řízení v oblasti ošetřovatelské péče. 1. vyd. Praha: Grada Publishing a.s., 2003.

Požadavky

Požadavky k zápočtu:80 % aktivní účast na cvičeních (studentovi, který se z vážných důvodů nemohl povinné výuky zúčastnit, vyučující určí náhradní způsob splnění studijních povinností)Prezentace vybraného tématu v seminárním cvičeníObhajoba a rozbor seminární prácePožadavek ke zkoušce:Ústní zkouška

Garant

Doc. Ing. Eva WAGNEROVÁ, CSc.

Vyučující

Doc. Ing. Viera JAKUŠOVÁ, PhD., MPH.Mgr. Lenka ŠPIRUDOVÁ, Ph.D.