Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Multikulturní ošetřovatelství (UO / SK069)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu UO / SK069 - Multikulturní ošetřovatelství, Fakulta veřejných politik v Opavě, Slezská univerzita v Opavě (SU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Obsahové zaměření seminárních a praktických cvičení:1. Klíčová slova z oblasti multikulturního ošetřovatelství.2. Transkulturní ošetřovatelství a globalizace zdravotní péče.3. Faktory ovlivňující transkulturní ošetřovatelství.4. Kulturní ošetřovatelské zhodnocení - metodou ošetřovatelského procesu.5. Model Leiningerové - kulturní péče.6. Cizinci v České republice a otázky integrace a zdravotní péče.7. Standardy transkulturního ošetřovatelství.8. Zásady interakce s klienty z různých kulturních a etnických skupin.9. Aplikace kulturně specifických modelů (Gigerové a Davidhizarové; Andrews a Boyle; aj.).10. Kazuistiky - z klinické praxe.

Literatura

KOLEKTIV AUTORŮ. Česká společnost na prahu vstupu do Evropské unie a její odraz ve zdravotnické praxi. Podpora multikulturního ošetřovatelského přístupu v celoživotním zdravotnickém vzdělávání. Ostrava: Ostravská univerzita, 2003. KOLEKTIV AUTORŮ. Implementace multikulturní variability do kulturní identity české společnosti a její odraz ve zdravotnické praxi: Podpora multikulturního ošetřovatelského přístupu v celoživotním zdravotnickém vzdělávání u nelékařských oborů. Slezská univerzita v Opavě, 2007. KOLEKTIV AUTORŮ. Komunikace s cizinci při poskytování zdravotní péče. Respektování jejich transkulturní/multikulturní odlišnosti v rámci Českého právního řádu. Implementace multikulturního přístupu do výuky ošetřovatelství. 2003. Ostrava:Repronis. IVANOVÁ, K. - ŠPIRUDOVÁ, L. - KUTNOHORSKÁ, J. Multikulturní ošetřovatelství I. Praha: Grada, 2005. ADAMCZYK, R. Anglický jazyk III. Distanční studijní opora a e-learningový kurz. Opava: Slezská univerzita v Opavě, 2012. ŠIŠKOVÁ, T. Menšiny a migranti v České republice. My a oni v multikulturní společnosti 21. století. Praha: Portál, 2001. Praha: Portál, 2001. GEISSLER, E.M. Mosby´s Pocket Guide to Cultural Assessment. 2nd ed. St. Louis: Mosby 1998. ŠPIRUDOVÁ, L. Multikulturní ošetřovatelství. Distanční studijní opora a e-learningový kurz. Opava: Slezská univerzita v Opavě, 2012. ŠPIRUDOVÁ, L., TOMANOVÁ, D. - KUDLOVÁ, P. - HALMO, R. Multikulturní ošetřovatelství II. 1.Praha: Grada, 2006. ANDREWS, M. M. - BOYLE, J. S. Transcultural Concepts in Nursing care. 3rd. ed. Philadelphia: Lippincott, 1999.

Požadavky

Požadavky k zápočtu:80 % aktivní účast na seminářích (studentovi, který se z vážných důvodů nemohl povinné výuky zúčastnit, vyučující určí náhradní způsob splnění studijních povinností)Písemný test, minimálně 80 % úspěšnost

Garant

Mgr. Jana KAČOROVÁ, PhD.

Vyučující

Mgr. Lenka ŠPIRUDOVÁ, Ph.D.