Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Ošetřovatelská péče o novorozence (UO / SK074)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu UO / SK074 - Ošetřovatelská péče o novorozence, Fakulta veřejných politik v Opavě, Slezská univerzita v Opavě (SU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Obsahové zaměření přednášek:Počet hodin TémataDědičnost, nejčastější dědičné choroby, prevence z hlediska pediatrie.Fyziologický novorozenec. Adaptační změny orgánů novorozence spojené s porodem.Observace novorozence, morfologické a funkční vlastnosti.Zajištění novorozence bezprostředně po porodu.Posouzení stavu fyziologického novorozence.Novorozenec s nízkou porodní hmotností.Nezralý novorozenec. Známky nezralosti.Rizikový a patologický novorozenec ( dle standardních plánů péče )Hypotrofický a přenášený novorozenec. Poranění novorozence za porodu.Obsahové zaměření seminářů a praktických cvičení:Počet hodin TémataTechniky ošetření fyziologického novorozence ( dle platných standardů péče).Techniky ošetření rizikového a patologického novorozence ( dle platných standardů péče ).Hodnocení celkového stavu novorozence dle Apgarové, dokumentace.První kontakt s matkou, rooming in (včetně základních ošetřovatelských postupů dle platných standardů péče).Ošetřovatelský proces u fyziologického novorozence v prvním týdnu po narození.

Literatura

FENDRYCHOVÁ, J. Hodnotící metodiky v neonatologii. 1.vyd. Brno: NCO NZO, 2004. VELEMÍNSKÝ,M.ET AL. Infekce plodu a novorozence. 1.vyd. Praha:Triton, 2005. RYŠAVÁ,M., NEČASOVÁ,A., FENDRYCHOVÁ, J. Ošetřovatelské diagnózy a jejich přiřazení k vybraným lékařským diagnózám v neonatologii. 1.vyd. Brno: NCO NZO, 2002. TRČA,S. Partner v těhotenství a při porodu. Praha:Grada Publishing, 2004. ARCHALOUSOVÁ, A. Péče o fyziologického novorozence. Distanční studijní opora a e-learningový kurz. Opava: Slezská univerzita v Opavě, 2012. BOREK, I. a kol. Vybrané kapitoly z neonatologie a ošetřovatelské péče. Brno:IDV PZ, 1997. HERRMANN, R. Základy genetiky pro sestry. Distanční studijní opora a e-learningový kurz. Opava: Slezská univerzita v Opavě, 2012.

Požadavky

Požadavky k zápočtu:80 % aktivní účast na cvičeních (studentovi, který se z vážných důvodů nemohl povinné výuky zúčastnit, vyučující určí náhradní způsob splnění studijních povinností)Vybraná seminární cvičení zaměřením na uvedenou problematiku budou realizována v nemocnici. K praktickým cvičením je nutný bílý plášť, přezůvky, vizitka, plány péčePrezentace vybraného tématu v seminárním cvičeníVypracování ošetřovatelského plánuObhajoba a rozbor seminární práceÚspěšné absolvování zápočtového testu (minimálně 80 % úspěšnost)

Garant

MUDr. Soňa KREJČÍ

Vyučující

MUDr. Soňa KREJČÍMgr. Pavlína RABASOVÁ, Ph.D.