Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Oš. péče o ženu v gynekol. a porodnictví (UO / SK083)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu UO / SK083 - Oš. péče o ženu v gynekol. a porodnictví, Fakulta veřejných politik v Opavě, Slezská univerzita v Opavě (SU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Obsahové zaměření přednášek:Počet hodin Témata1 Preventivní péče o zdravou ženu v rámci systému primární péče.Antikoncepce a výchova k plánovanému rodičovství.2 Součástí preventivního gynekologického vyšetření (gynekologická anamnéza - menstruace, antikoncepce, porody, potraty, preventivní prohlídky; screeningové fyzikální vyšetření tělesného stavu a laboratorní testy; gynekologické vyšetření a základní diagnostické procedury a testy (cytologie, kolposkopie, kultivace z pochvy); vyšetření prsů, mamografie; fertilita, infertilita, asistovaná reprodukce.2 Diagnostika těhotenství a preventivní péče o těhotnou ženu.První pomoc při porodu mimo nemocniční zařízení.2 Sekundární péče: akutní stavy v gynekologii.Speciální gynekologické procedury a testy: cervikální biopsie, konizace čípku, kolposkopie, hysteroskopie, laparoskopie; rtg metody, sonografie, test na graviditu.2 Gynekologická endokrinologie, menarche, menopauza, menstruační problémy, dysmenorea, abnormální krvácení: amenorea, menoragie, postmenopauzální krvácení.2 Sexuálně přenosné choroby (gonorea, syfylis, genitalní herpes, HIV/AIDS, aj.); Jiná zánětlivá onemocnění ženského genitálu a komplikace.2 Vývojové vady; abnormální polohy vnitřních pohlavních orgánů; prolaps dělohy; inkontinence moče.Vaginální infekce a pruritus (vaginitidy, kvasinkové infekce, trichomoniasis, chlamydie, senilní atrofie).2 Cervikální patologie (záněty, eroze, everze); vulvární patologie (záněty, leukoplakie, zánět Bartoliniho žláz).Znásilnění a sexuální násilí.2 Péče o ženu s gynekologickou bolestí, (endometrióza, adenomyosa, mimoděložní těhotenství, spontánní potrat, septický potrat, habituální potrat).Benigní nádorová onemocnění (ovárií, uteru).1 Maligní nádorová onemocnění (vulvy, vaginy, cervixu, endometria, vejcovodů, ovárií), sarkom, gestační trofoblastická choroba.Malé a velké operace v gynekologii (vaginální, abdominální);Obsahové zaměření seminářů a praktických cvičení:Počet hodin Témata1 OP o ženu s poruchami pánevní statiky.OP o ženu po se spontánním potratem.OP o ženu v akutních stavech (např. posttraumatický stav, krvácení, bolest, šokový stav aj.).1 OP o ženu s ektopickou graviditou.1 OP o ženu se zánětlivým gynekologickým onemocněním.OP o ženu s abnormálním uterinním krvácením.1 OP o ženu s premenstruálním syndromem.OP o ženu s dysmenoreou.1 OP o ženu v klimakteriu.1 OP o ženu s endometriózou.OP o ženu po hysterektomii.1 OP o ženu po kyretáži.OP o ženu s rakovinou vulvy, vaginy, cervixu, endometria.1 OP o ženu při radiační léčbě s vnitřním zářičem.1 OP o ženu s rakovinou ovárií; OP o ženu s rakovinou prsu.

Literatura

LEIFER, G. do porodnického a pediatrického ošetřovatelství. 1.vyd. Praha: Grada Publishing, 2004. FREITAG, P. Onkogynekologie. Praha: Triton, 2001. ISBN 80-7254-196-X.JEKLOVÁ, A., TROJANOVÁ, B. Ošetřovatelská péče o těhotnou, rodičku a šestinedělku s vybranými onemocněními. 1.vyd. Brno: NCO NZO, 2004. ARCHALOUSOVÁ, A. Péče o ženu v šestinedělí. Distanční studijní opora a e-learningový kurz. Opava: Slezská univerzita v Opavě, 2012. ARCHALOUSOVÁ, A. Péče v prenatálním období a adaptace ženy na těhotenství. Distanční studijní opora a e-learningový kurz. Opava: Slezská univerzita v Opavě, 2012. HERRMANN, R. Základy genetiky pro sestry. Distanční studijní opora a e-learningový kurz. Opava: Slezská univerzita v Opavě, 2012. KUDELA,M. Základy gynekologie a porodnictví pro posluchače lékařské fakulty. 1.vyd. Olomouc: Univerzita Palackého, 2004.

Požadavky

Požadavky k zápočtu:80 % účast na seminářích, odborné semináře proběhnou na ošetřovacích jednotkách v seminárních místnostech jednotlivých pracovišťZpracování kasuistiky - zhodnocení klientky/pacientky, sestavení ošetřovatelského plánu péčePísemný test, minimální úspěšnost 80%Po splnění stanovených kritérií bude udělen zápočetPožadavky ke zkoušce:Ústní zkouška

Garant

MUDr. Marie LACHČINA

Vyučující

MUDr. Marie LACHČINAMgr. Regina SLOWIK