Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Patologie (UO / SP050)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu UO / SP050 - Patologie, Fakulta veřejných politik v Opavě, Slezská univerzita v Opavě (SU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Obsahové zaměření přednášek:Počet hodin Témata2 Vymezení patologie; Uplatnění patologie v praxi, nekropsie, biopsie, cytologie.1 Nemoc a její příčiny.2 Zánik organismu, Regresivní a metabolické změny.1 Zánět, Progresivní změny.2 Nádory, Poruchy hormonální1 Poruchy oběhu krve a mízy.2 Poruchy dýchacího ústrojí.1 Poruchy tvorby a vylučování moči.1 Poruchy činnosti trávicího ústrojí.2 Poruchy vývoje - malformace, patologie novorozence, patologie těhotenství.Obsahové zaměření seminářů a praktických cvičení:Počet hodin Témata1 Bioptická, nekroptická a cytologická laboratoř (demonstrace).1 Zpracování histologického a cytologického materiálu. Základní a speciální barvení v patologii.1 Optická a elektronová mikroskopie v patologii.1 Základy imunochemie a molekulární biologie. Rozpoznání základních tkání a chorobných procesů v histologickém praktiku.1 Demonstrační pitva.

Literatura

ANDRÉSOVÁ, A. Obecná patologie - Distanční studijní opora a e-learningový kurz. Opava: Slezská univerzita v Opavě, 2012. MAČÁK, J., MAČÁKOVÁ, J. Patologie. Praha: Grada, 2004. ISBN 80-247-0785-3.ANDRESOVÁ,A. Patologie. Elektronická studijní opora. 2007. BÁRTOVÁ,J. Patologie pro bakaláře. Praha: Univerzita Karlova v Praze, 2004. ISBN 80-246-0794-8.FAKAN, F. Přehled patologie pro bakalářské zdravotnické obory. Praha: Univerzita Karlova v Praze, 2005. ISBN 80-246-1054-X.KOLČAVA, J. ET AL. Základy preparačních technik. Brno: NCO NZO, 2004. ISBN 80-701-3403-8.

Požadavky

Požadavky k zápočtu:" 80 % aktivní účast na cvičeních (studentovi, který se z vážných důvodů nemohl povinné výuky zúčastnit, vyučující určí náhradní způsob splnění studijních povinností)Požadavky ke zkoušce:" Úspěšné absolvování písemného testu, minimálně 80 % úspěšnost" Ústní zkouška

Garant

MUDr. Alexandra ANDRESOVÁ

Vyučující

MUDr. Alexandra ANDRESOVÁ