Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Ošetřovatelská péče o duševně nemocné (UO / SP072)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu UO / SP072 - Ošetřovatelská péče o duševně nemocné, Fakulta veřejných politik v Opavě, Slezská univerzita v Opavě (SU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Obsahové zaměření přednášek:Počet hodin Témata1 Zdraví a duševní zdraví, hnutí za duševní hygienu.Psychiatrické diagnózy a jejich klasifikace; deklarace lidských práv duševně nemocných.1 Organické duševní poruchy včetně symptomatických.Duševní poruchy a poruchy chování vyvolané účinkem psychoaktivních látek .1 Schizofrénie, schizofrenní poruchy a poruchy s bludy.Poruchy nálady, afektivní poruchy.1 Neurotické poruchy, poruchy vyvolané stresem .1 Behaviorální syndromy spojené s fyziologickými poruchami a somatickými faktory(poruchy příjmu jídla, poruchy spánku, sexuální dysfunkce) .1 Duševní poruchy a poruchy chování spojené s šestinedělím1 Poruchy osobnosti a chování u dospělých (specifické poruchy osobnosti, návykové a impulzivní poruchy, poruchy pohlavní identity, poruchy sexuální preference, psychické a behaviorální poruchy spojené se sexuálním vývojem a orientací) .1 Mentální retardace.Poruchy psychického vývoje. Poruchy chování a emocí se začátkem obvykle v dětství a v adolescenci.1 Akutní stavy v psychiatrii a jejich zvládání .Sylaby seminářů a praktických cvičení:Počet hodin Témata2 Ošetřovatelský proces u klienta s organickou poruchou - s demencí, s demencí u infekce HIV.Ošetřovatelský proces u klienta s organickým amnestickým syndromem a s deliriem.2 Ošetřovatelský proces u klienta s poruchou osobnosti a poruchou chování vyvolané onemocněním nebo dysfunkcí mozku.Ošetřovatelský proces u klienta s poruchou chování vyvolanou účinkem psychoaktivních látek a u závislostí.2 Ošetřovatelský proces u klienta se schizofrénii a bludy.Ošetřovatelský proces u klienta s poruchami nálady, s mánií.Ošetřovatelský proces u klienta s depresí.2 Ošetřovatelský proces u klienta s neurotickými poruchami a s úzkostí.Ošetřovatelský proces u klienta s behaviorálními syndromy spojenými s fyziologickými poruchami a somatickými faktory, u klientky smentální anorexií, bulímií.1 Ošetřovatelský proces o klienta s manipulativním chováním.Ošetřovatelský proces o klienta s vynucujícím chováním.

Literatura

ZVOLSKÝ,P. Obecná psychiatrie. Praha: Univerzita Karlova v Praze, 2006. ISBN 80-718-4494-2.HOSÁKOVÁ, J. A KOL. Ošetřovatelská péče v psychiatrii. Opava : Slezská univerzita, 2007. ISBN 978-80-7248-442-3.HOSÁKOVÁ,J. Ošetřovatelská péče v psychiatrii. Distanční studijní opora a e-learningový kurz. 2008. JUŘÍČKOVÁ, V. Péče o duševní zdraví. Distanční studijní opora a e-learningový kurz. Opava: Slezská univerzita v Opavě, 2012. DUŠEK, K., VEČEŘOVÁ-PROCHÁZKOVÁ, A. První pomoc v psychiatrii. Praha:Grada Publishing, 2005. ISBN 80-247-0197-9.MARKOVÁ,E., VENGLÁŘOVÁ,M., BABIAKOVÁ,M. Psychiatrická ošetřovatelská péče. Praha:Grada Publishing, 2006. ISBN 80-247-1151-6.ZVOLSKÝ,P. Speciální psychiatrie. Praha: Univerzita Karlova v Praze, 2004. ISBN 80-718-4203-6.HOSÁKOVÁ, J. Specifika péče o duševně nemocné. Distanční studijní opora a e-learningový kurz. Opava: Slezská univerzita v Opavě, 2012.

Požadavky

Požadavky k zápočtu:80 % účast na cvičeních (studentovi, který se z vážných důvodů nemohl povinné výuky zúčastnit, vyučující určí náhradní způsob splnění studijních povinností)Vybraná seminární cvičení zaměřením na uvedenou problematiku budou realizována ve zdravotnickém zařízení. K praktickým cvičením je nutný bílý plášť, přezůvky , vizitka a plány péče.Vypracování seminární práceZápočtový test - minimální úspěšnost 80 %Požadavek ke zkoušce:Ústní zkouška

Garant

Prof. MUDr. Ladislav HOSÁK, Ph.D.

Vyučující

Prof. MUDr. Ladislav HOSÁK, Ph.D.